Luk

Luk
Luk

Luk

L 203 Lov om kød m. m.

Af: Landbrugsminister Ib Frederiksen ()
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 220 af 26-04-1973
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Loven er et led i en revision af levnedsmiddellovgivningen og tilsigter en forenkling og modernisering af lovområdet for kød. Den repræsenterer i vidt omfang en teknisk sammenarbejdning af de tidligere love af 1949 om indenrigs kødkontrol og af 1958 om udførsel af kød m.m., men indeholder dog i forhold til disse love ændringer på følgende punkter:

1) Bestemmelser om den såkaldte "kommunegrænse" er udeladt.

2) Efter loven om miljøbeskyttelse er de kommunale sundhedsvedtægter bortfaldet og erstattet af landsdækkende regler. De hidtidige kødkontrolregulativer, der var udformet som tillæg til disse sundhedsvedtægter, vil herefter blive erstattet af landsdækkende bestemmelser i henhold til lov om kød m. m.

3) Nye bestemmelser om udvidet godkendelse af og tilsyn med ikke-eksportautoriserede produktionsvirksomheder uden for detailhandelsled det (§ 11).

4) Under hensyn til, at der efter Danmarks tilslutning til De europæiske Fællesskaber må forudses en indførsel af kød, slagteaffald og kødvarer af noget større omfang end hidtil, er lovbestemmelserne herom udformet noget mere detailleret end de tilsvarende bestemmelser i de to hidtil gældende love, bl. a. således at det klart fremgår, at indførsel, forarbejdning og gen- udførsel af de af loven omfattede levnedsmidler af udenlandsk oprindelse som alt overvejende hovedregel kun kan ske på virksomheder, der ikke tillige er autoriseret til eksport af tilsvarende levnedsmidler af dansk oprindelse, jfr. § 16. En sådan adskillelse er begrundet i krav fra visse tredjelande, særlig USA.

5) Der er indføjet bestemmelser om vildt og havpattedyr (§ 28).

6) Medens spørgsmålet om autoriserede eksportkødvare- virksomheders tilvidcning af andre varer end kødvarer som led i en produktion af spisefærdige retter eller færdige komponenter hertil hidtil i praksis er blevet løst gennem bemyndigelse fra vedkommende ressortminister, er det nu fastslået, at landbrugsministeren er bemyndiget til umiddelbart at give disse virksomheder og andre kødvarevirksomheder tilladelse til optagelse af en sådan produktion (§ 12).

7) Bestemmelser om detailforhandling er udgået, idet denne vil blive reguleret af en af ministeren for forureningsbekæmpelse udstedt bekendtgørelse om forhandling af levnedsmidler.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 157 stemmer.
Partiernes ordførere
H. Buchart Petersen (S), Søren Jensen (V), Niels Ravn (KF), Erik Hansen (RV) og Aage Frandsen (SF)