Luk

Luk
Luk

Luk

L 25 Lov om ændring af lov om handel med foderstoffer.

(Ændringer med henblik på Danmarks tilslutning til De europæiske Fællesskaber).

Af: Landbrugsminister Ib Frederiksen ()
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 531 af 13-12-1972
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Om lovens indhold bemærkes følgende:

Efter de hidtil gældende bestemmelser var foderstoffer, der fremkom som biprodukter fra dansk industri, ikke omfattet af foderstoflovens bestemmelser, medmindre de havde været underkastet yderligere teknisk behandling, som nærmere angivet i loven. Denne begrænsning til biprodukter fra dansk industri er ikke forenelig med de i Fællesskaberne gældende regler, hvorfor bestemmelsen ved en ændring af fodersstoflovens § 1, stk. 3, 1. pkt., er udvidet til at omfatte industrielle biprodukter uden hensyn til oprindelse.

Ved en ændret affattelse af lovens § 1, stk. 4, vedtoges følgende definition af begrebet tilsætningsstoffer:

"Ved tilsætningsstoffer forstås i denne lov stoffer, som er egnet til ved anvendelse i foderstoffer at påvirke disses egenskaber eller den dyriske produktion."

Endelig vedtoges følgende nye affattelse af lovens § 5:

"§ 5. Landbrugsministeren kan fastsætte bestemmelser om erhvervsmæssig tilsætning til foderstoffer af de i § 1, stk. 4, omhandlede stoffer og salg af foderstoffer, hvori disse indgår.

Stk. 2. Anden erhvervsmæssig anvendelse af tilsætningsstoffer til foderstoffer end fastsat i medfør af stk. 1 er forbudt."

Om baggrunden for disse ændringer af § 1, stk. 4, og § 5, der gennemførtes under udvalgsbehandlingen, oplystes i bemærkningerne til de pågældende ændringsforslag følgende:

"I direktiv af 23. november 1970 (70/524) offentliggjort den 14. december 1970 i De europæiske Fællesskabers Tidende er der fastsat bestemmelser vedrørende tilsætningsstoffer til foderstoffer. Direktivet træder i kraft 2 år efter offentliggørelsen, dvs. den 14. december 1972, og direktivet vil således være i kraft ved Danmarks indtræden i EF.

Landbrugsministeriets kommission til revision af foderstoflovgivningen har i en skrivelse af 11. oktober 1972 indstillet, at der med henblik på udstedelse af en bekendtgørelse, som kan træde i kraft den 1. januar 1973, foretages ændring af § 1, stk. 4, og § 5 i lov nr. 93 af 16. marts 1962 om handel med foderstoffer, således at der sikres lovgrundlag for den nødvendige bekendtgørelse. Ifølge foderstoflovens § 1, stk. 4, falder stoffer, der sælges som vitaminholdige, til anvendelse ved fodring af husdyr altid ind under foderstoflovens bestemmelser. Denne regel foreslås udvidet til at gælde alle stoffer, der tilsættes foderstoffer. Den særlige regel i foderstoflovens § 5 om erhvervsmæssig tilsætning af lægemidler til foderstoffer foreslås ændret således, at den ikke blot omfatter lægemidler, men alle stoffer, der anvendes som tilsætningsstoffer til foderstoffer."

Lovforslaget, der fremsattes og behandledes sammen med forslag til lov om ændring af lov om handel med smør og fremmede landbrugsprodukter m. fl. lovforslag (se foran under nr. 129), blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 111 stemmer, idet dog 12 medlemmer (SF samt Meta Ditzel, Overgaard Nielsen og Skovmand) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Erik Worm (S), Oluf von Lowzow (KF), Svend Karlskov Jensen (V), Erik Hansen (RV) og Morten Lange (SF)