Luk

Luk
Luk

Luk

L 26 Lov om ændring af lov om slagtning, forhandling, udførsel og indførsel af fjerkræ m. v.

(Ændringer med henblik på Danmarks tilslutning til De europæiske Fællesskaber).

Af: Landbrugsminister Ib Frederiksen ()
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 532 af 13-12-1972
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Om de ved loven gennemførte ændringer i fjer kræloven kan anføres følgende:

Efter de hidtil gældende bestemmelser måtte kun fjerkræ, der var slagtet på autoriserede fjerkræslagterier, forhandles her i landet eller udføres her fra landet. Da denne begrænsning ikke var forenelig med de i Fællesskaberne gældende regler, blev bestemmelserne herom i lovens hidtidige § 2 erstattet af følgende nye affattelse af nævnte paragraf:

"§ 2. Slagtning her i landet af fjerkræ til forhandling eller udførsel må kun finde sted på fjerkræslagterier autoriseret af landbrugsministeren. Denne bestemmelse gælder ikke producenters slagtning i enkelte tilfælde af fjerkræ til salg i uåbnet stand fra egen virksomhed direkte til forbruger til anvendelse i dennes private husholdning, såfremt levering foregår på producentens ejendom.

Stk. 2. Fjerkræ slagtet på de i stk. I nævnte fjerkræslagterier må her i landet ikke forhandles i åbnet eller parteret stand, medmindre det er kontrolleret og mærket ved en dyrlægekontrol som angivet i § 6."

Ved en ændring af fjerkrælovens § 4, stk. 1, bortfaldt endvidere bestemmelsen om, at autorisation til udførsel af levende fjerkræ kunne betinges af erlæggelse af en afgift.

Endvidere ændredes bestemmelsen i lovens § 5, stk. 4, om, at de i samme paragrafs stk. 2 nævnte eksportkonservesvirksomheder kun måtte anvende fjerkræ fra autoriserede fjerkræslagterier, således at der nu kun kræves, at der kun må anvendes fjerkræ, der er dyrlægekontrolleret.

Endelig er de hidtil gældende regler i lovens § 7 erstattet af en bemyndigelse for landbrugsministeren til at fastsætte nærmere regler om indførsel her til landet og genudførsel af slagtet fjerkræ samt konserves eller andre levnedsmidler tilvirket af fjerkræ, idet de tidligere regler om autorisation og afgifter i deres hidtil gældende formuleringer ikke var forenelige med Fællesskabernes regler.

Lovforslaget, der fremsattes og behandledes sammen med forslag til lov om ændring af lov om handel med smør og fremmede landbrugsprodukter m. fl. lovforslag (se foran under nr. 129), blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 111 stemmer, idet dog 12 medlemmer (SF samt Meta Ditzel, Overgaard Nielsen og Skovmand) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Erik Worm (S), Oluf von Lowzow (KF), Søren Jensen (V), Erik Hansen (RV) og Morten Lange (SF)