Luk

Luk
Luk

Luk

L 76 Lov om ophævelse af lov om afløsning af tienden.

Af: Økonomi- og budgetminister Per Hækkerup (S)
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 543 af 15-12-1972
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Ved loven ophæves Kongeriget Danmarks Tiendebank, og ydelser, der forfalder efter 1. april 1973 i henhold til lov om afløsning af tienden i de sønderjyske landsdele, bortfalder. Alle tiendebankens aktiver og passiver m. v. overtages af statskassen.

Baggrunden for loven var følgende: De oprindelige tiendeafløsningssummer udgjorde ca. 139 mill. kr., hvortil i 1928 kom afløsningssummen for Sønderjylland med godt 1 mill. kr., i alt ca. 140 mill. kr. Heraf vil pr. 1. april 1973 være udredet 139,5 mill. kr., hvorefter der kun ville restere ca. en halv mill. kr. hidrørende fra ordningen for Sønderjylland. Det forekom derfor ikke rationelt at lade tiendebanken fortsætte sin virksomhed i yderligere en årrække af hensyn til afviklingen af dette beskedne beløb.

Lovforslaget, der behandledes sammen med forslag til lov om ændring af lov om Kongeriget Danmarks Hypotekbank og Finansforvaltning (se nærmest følgende sag) og det af boligministeren fremsatte forslag til lov om ophævelse af lov om lån til boligforanstaltninger (se foranstående sag nr. 29), blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 149 stemmer.
Partiernes ordførere
Axel Ivan Pedersen (S), Clara Munck (KF), Henning Christophersen (V), Harald Westergaard Andersen (RV) og Per Dich (SF)