Luk

Luk
Luk

Luk

B 7 Forslag til folketingsbeslutning om stop for alle huslejeforhøjelser, forbud mod opsigelse af lejere og forbud mod opdeling af ejendomme i ejerlejligheder.

Af: Kaj Hansen (DKP), Villy Fuglsang (DKP), Knud Jespersen (DKP), Freddy Madsen (DKP), Ib Nørlund (DKP) og Hanne Reintoft (DKP)
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Forslaget havde følgende ordlyd:

"Folketinget opfordrer regeringen til snarest at fremsætte lovforslag om:

Stop for alle huslejeforhøjelser.

Forbud mod opsigelse af lejere.

Forbud mod opdeling af ejendomme i ejerlejligheder."

Ifølge bemærkningerne tilsigtede forslaget at skabe den fornødne lovhjemmel for, at der ikke skete stigninger i det nuværende lejeniveau. Forbud mod opsigelse var nødvendigt for at skabe den fornødne tryghed i boligsektoren og forhindre omgåelse af forbudet mod lejeforhøjelser. Endelig skulle forbudet mod opdeling af ejendomme i ejerlejligheder forhindre spekulation i disse.

Ved 1. behandling afvistes forslaget af boligministeren, idet han fandt, at der ikke var grundlag for disse restriktioner. Der var allerede betydelige bremser for huslejeudviklingen indenfor lovgivningen, og et huslejestop ville blot vanskeliggøre en normalisering af boligmarkedet. Opsigelsesforbudet havde heller ikke den nødvendige baggrund; de steder i landet, hvor der ikke var almindeligt opsigelsesforbud, skete der ikke urimeligheder. Endelig ville forbudet mod ejendomsopdeling i ejerlejligheder gøre ejerlejligheder til en mangelvare og snarere presse priserne op end standse spekulationen.

Ingen af ordførerne kunne støtte forslaget.

Boligudvalget, hvortil forslaget henvistes, afgav ikke betænkning herover.
Partiernes ordførere
Svend Jakobsen (S), Kirsten Jacobsen (FP), Henning Christophersen (V), Lauge Dahlgaard (RV), Per Bendix (KF), Svend Tønnesen (CD), Henning Philipsen (SF), Arne Bjerregaard (KrF), Kaj Hansen (DKP) og Niels Mølgaard (DR)