Luk

Luk
Luk

Luk

L 56 Lov om ændring af lov om internationalt udviklingssamarbejde.

Af: Udenrigsminister Ove Guldberg (V)
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 168 af 29-03-1974
Efter 1. behandling henvist til udenrigsudvalget.

Ved loven nedsættes overførslerne til Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene fra de hidtidige 70 pct. til 35 pct. af forbrugsafgifterne på kaffe m.v. Dette vil svare til en nedgang i de årlige overførsler til fonden fra ca. 55 mill. kr. til ca. 27,5 mill. kr.

I det oprindelige lovforslag var foreslået en mindskelse af overførslerne fra 70 pct. til 12 ½ pct., svarende til en nedgang i de årlige overførsler til fonden fra ca. 55 mill. kr. til ca. 10 mill. kr.

Lovforslaget var begrundet i, at fondens hidtil indgåede forpligtelser årligt havde medført udbetalinger varierende fra ca. 3,5 mill. kr. til 17,3 mill. kr. Fondens virksomhed skønnedes derfor at kunne tilgodeses med væsentligt nedsatte tilførsler i forbindelse med fondens renteindtægter, som i 1973 androg ca. 16 mill. kr.

Lovforslaget fik ved første behandling en overvejende velvillig modtagelse. Stinus (RV) understregede dog, at en forudsætning for tilslutning måtte være absolut sikkerhed for, at der ikke opstod uopfyldte behov. Efter hans opfattelse burde det sparede beløb overføres til de statslige bistandsprogrammer. Også Kristine Heltberg (SF) beskæftigede sig med spørgsmålet om anvendelsen af de midler, der blev frigjort. Partiets stilling til lovforslaget ville afhænge af løsningen af dette spørgsmål.

Ib Nørlund (DKP) ville stemme imod forslaget, som forringede Danmarks muligheder for at efterkomme FN's mål og indebar en nedskæring af u-landsbistanden.

Fra flere sider ytredes ønske om at tage hele spørgsmålet om Industrialiseringsfonden op til behandling i forbindelse med den almindelige revision af loven om internationalt udviklingssamarbejde i 1975-76.

I udenrigsudvalgets betænkning fremsatte udenrigsministeren forslag til den ovenfor omtalte ændring, hvorefter man ville nøjes med en besparelse på 27,5 mill. kr.

Et mindretal (FP) stillede ændringsforslag om at undlade overførsler i finansåret 1974-75.

Et andet mindretal (KF) indstillede lovforslaget til vedtagelse uændret. Det samme gjorde et mindretal, bestående af DR.

Et mindretal (SF) kunne ikke medvirke til lovforslagets gennemførelse, men ville dog ikke stemme imod, da nedskæringen forekom rimelig.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med den af udenrigsministeren foreslåede ændring med 112 stemmer mod 18 (KF og DKP); 9 medlemmer (SF) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Kaj V. Andersen (V)