Luk

Luk
Luk

Luk

L 59 Lov om ændring af lov om folketingsvalg i Grønland.

Af: Minister for Grønland Holger Hansen ()
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 265 af 22-05-1974
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af lov for Grønland om kommuneskat og forslag til fredningslov for Grønland (se de nærmest foranstående sager).

Om baggrunden for og hovedtrækkene i loven, der trådte i kraft den 15. juni 1974, udtalte ministeren for Grønland i sin fremsættelsestale:

"Ifølge de gældende regler er Grønland ved folketingsvalg delt i to opstillingskredse, der hver vælger et medlem til folketinget.

På sin forårssamling i 1973 vedtog Grønlands landsråd at henstille, at den grønlandske folketingsvalglov snarest blev ændret således, at de to grønlandske folketingsmedlemmer fremover vælges i én opstillingskreds. Landsrådet henstillede endvidere, at der i forbindelse med sammenlægningen af opstillingskredsene blev åbnet mulighed for indgåelse af kandidatforbund mellem to eller flere kandidater.

I overenstemmelse med landsrådets vedtagelse foreslås det i lovforslaget, at Grønland ved folketingsvalg skal udgøre et valgområde. Endvidere foreslås den hidtidige enkeltkandidatordning udvidet således, at en kandidat skal kunne opstille for et parti, ligesom to eller flere kandidater skal kunne indgå kandidatforbund.

Herudover medfører lovforslaget visse ændringer af reglerne om optagelse på tilflytterlisten m. v. for at bringe bestemmelserne i overensstemmelse med reglerne i indenrigsministeriets bekendtgørelse nr. 5 af 5. januar 1973 om folkeregistre.

Lovforslaget er tiltrådt af Grønlands landsråd."

I udvalgets betænkning blev lovforslaget indstillet til vedtagelse med et af ministeren for Grønland stillet ændringsforslag af formel karakter af udvalget med undtagelse af Lars Emil Johansen, der indstillede lovforslaget til vedtagelse med det af ministeren og et af ham stillet ændringsforslag, der i det væsentlige ville indebære opretholdelse af den hidtil gældende ordning med to opstillingskredse på Grønland. Baggrunden for fremsættelsen af dette ændringsforslag var, at de forskelle i befolkningstæthed og erhvervsstruktur, der stadig eksisterer i to hidtidige opstillingskredse, ifølge forslagsstilleren ville gøre det urealistisk at forvente, at noget folketingsmedlem skulle kunne repræsentere en befolkning, der bor spredt på en kyststrækning på omkring 40.000 kilometer, uden at gøre sig medansvarlig i en forfordeling af yderdistrikterne.

Efter at dette ændringsforslag var blevet forkastet ved 2. behandling, blev lovforslaget med det af ministeren stillede ændringsforslag vedtaget med 109 stemmer (S, FP, V, RV, KF, CD, SF, KrF, DR og Rosing) mod 6 (DKP og Lars Emil Johansen).
Partiernes ordførere
Bernhardt Tastesen (S), Helge Dohrmann (FP), Peter Holst (V), Svend Haugaard (RV), Hans Jørgen Lembourn (KF), Poul Boeg (CD), Poul Dam (SF), Inger Stilling Pedersen (KrF), Villy Fuglsang (DKP) og Lars Ove Grønborg (DR)