Luk

Luk
Luk

Luk

L 217 Lov om ændring af lov for Færøerne om folkepension.

(Forhøjelse af grundbeløb m.v.).

Af: Socialminister Eva Gredal (S)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 241 af 12-06-1975
Efter 2. behandling henvist til socialudvalget.

Lovforslaget blev fremsat og behandlet sammen med forslag til lov om ændring af lov for Færøerne om invalidepension m.v. (Forhøjelse af ydelser), se nærmest følgende sag.

Det gik fra 1. til 2. behandling uden udvalgsbehandling, men blev efter 2. behandling henvist til socialudvalget.

Ved disse ændringer af folke- og invalidepensionslovgivningen for Færøerne er der sket en ajourføring af de færøske satser til nogenlunde samme højde som de tilsvarende danske satser pr. 1. april 1974.

Det følger af den færøske lov om offentlig forsorg, at enkepensionen forhøjes i takt med folkepensionen.

I den skriftlige fremsættelse anføres, at baggrunden for forslagene er — udover at de færøske satser med mellemrum reguleres under hensyn til de tilsvarende danske satser, — at der på Færøerne, som i det øvrige Danmark, har været tale om stigende leveomkostninger og højere lønniveau. Det anføres endvidere, at merudgifterne ved forslagene er anslået til 8,4 mill. kr., hvoraf halvdelen skal bæres af statskassen, medens den anden halvdel afholdes fra færøsk side.

Ved 1. og 2. behandling udspandt sig der en debat, idet ordføreren for fremskridtspartiet (Maisted) angreb lovforslaget ud fra synspunkter vedrørende forholdet mellem skattetrykket på Færøerne og det øvrige Danmark og synspunkter vedrørende selvbestemmelse.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 135 stemmer mod 20 (FP); ingen undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Johan Nielsen (S), Kirsten Sparre Andersen (V), Ole Maisted (FP), Gunner Baunsgaard (RV), Ebba Strange (SF), Annelise Gotfredsen (KF), Inge Krogh (KrF) og Steen Folke (VS)