Luk

Luk
Luk

Luk

L 20 Lov om ligsyn m.v.

Af: Justitsminister Orla Møller (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 279 af 26-05-1976
Efter 1. behandlig henvist til retsudvalget.

Ved loven foretages en ajourføring og videreudvikling af den bestående retstilstand. Loven indebærer bl. a. at der skabes en mere sikher og ensartet praksis med hensyn til en fyldestgørende konstatering af de forhold omkring dødsfald, som der består en offentlig interesse i at få fastslået.

De hidtidige regler om ligsyn suppleres bl. a. med en bestemmelse, der giver justitsministeren adgang til at fastsætte regler om, at en læge ikke må foretage ligsyn af afdøde, som han har haft et særligt tilknytningsforhold til.

Der fastsættes nærmere regler om, hvornår retslægelige (me- dico-legale) ligsyn og obduktioner skal finde sted. Særlig for så vidt angår retslægelige obduktioner skabes der mulighed for at foretage disse, når almen interesse skønnes at kræve en særlig undersøgelse af dødsårsagen ved bestemte grupper af dødsfald, hvilket bl. a. kan være af betydning ved forebyggelse af ulykker. Ifølge loven må retslægelig obduktion i almindelighed ikke finde sted, før afdødes nærmeste er underrettet om dødsfaldet og om, at der vil blive foretaget obduktion, og der fastsættes særlige bestemmelser om retslig prøvelse af politiets beslutning om obduktion.

Loven træder i kraft den 1. april 1977.

Lovforslaget bygger på en betænkning vedrørende revision af ligsynsloven m.v. (Betænkning nr. 537/1969). Vedtagelsen af lovforslaget anslås i bemærkningerne at ville medføre merudgifter på omkring 5 mill. kr., idet den forventede stigning i antallet af retslægelige ligsyn og obduktioner vil nødvendiggøre en vis udvidelse af personalet ved de retsmedicinske institutter.

Under udvalgsbehandlingen stilledes en række ændringsforslag, dels af justitsministeren, dels af mindretal. Således ønskede et mindretal (venstres, fremskridtspartiets og det konservative folkepartis medlemmer af udvalget) lovens ikrafttræden udskudt til 1. april 1979 af hensyn til merudgiften ved lovens gennemførelse. Om ændringsforslagene i øvrigt henvises til udvalgets betænkning.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 122 stemmer mod 24 (FP).
Partiernes ordførere
Bernhardt Tastesen (S), Mette Madsen (V), Kjeld Wamberg (FP), Ebba Strange (SF), Inge Krogh (KrF), Hagen Hagensen (KF) og Preben Wilhjelm (VS)