Luk

Luk
Luk

Luk

L 158 Forslag til rentelov.

Af: Justitsminister Orla Møller (S)
Samling: 1976-77 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Forslaget bygger på den enighed, der er opnået under de nordiske forhandlinger om hovedprincipperne i reglerne om, fra hvilket tidspunkt der skal betales morarente.

Efter forslaget skal der betales morarente fra forfaldsdagen, hvis denne er fastsat i forvejen. I disse tilfælde har skyldneren mulighed for at indrette sig på betaling til tiden. Hvis forfaldsdagen ikke er fastsat i forvejen, foreslås det, at skyldneren skal have en frist, inden han skal betale renten. Fristen er 30 dage efter, at fordringshaveren har afsendt eller fremsat anmodning om betaling med angivelse af, at manglende betaling medfører pligt til at betale rente. Fristen på 30 dage er i overensstemmelse med de betalingssædvaner, der følges ved køb af løsøre.

Der foreslås ingen ændringer i størrelsen af den morarentesats, der blev gennemført i 1973, men det foreslås, at rentens størrelse ikke ved aftale i forbrugerforhold kan fraviges til skade for forbrugeren.

Lovforslaget fik ved 1. behandling en noget blandet modtagelse, idet flere ordførere ville lade deres stillingtagen afvente udvalgsbehandlingen. Der var især uenighed om lovforslagets bestemmelser i § 7 om, at morarenten ikke kunne fraviges til skade for en skyldner.

Retsudvalget, hvortil lovforslaget henvistes, afgav ikke betænkning herover forinden udskrivningen af folketingsvalget.
Partiernes ordførere
Ejler Koch (S), Elsebeth Kock-Petersen (V), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Per Gudme (RV), Ebba Strange (SF), Poul H. Møller (KrF), Hagen Hagensen (KF) og Kaj Hansen (DKP)