Luk

Luk
Luk

Luk

F 7 Hvordan vurderer regeringen industriens fremtidige rolle i samfundet?

Til: Statsminister Anker Jørgensen (S)
Samling: 1977-78
Status: Foretaget
Efter at ordføreren for forespørgerne (Glistrup (FP)) havde begrundet forespørgslen, afgav statsministeren (Anker Jørgensen) og handelsministeren (Ivar Nørgaard) en besvarelse.

I den efterfølgende debat deltog - foruden ordføreren for forespørgerne og handelsministeren samt statsministeren - følgende ordførere for partierne: Erling Olsen (S), Maisted (FP) Ellemann-Jensen (V), Kjelgaard (KF), Langsted (CD), Ole Olsen (SF), Jørgen Jensen (DKP), Bolvig (RV), Inger Stilling Pedersen (KrF), Mølgaard (DR) og Wilhjelm (VS). Uden for ordførernes kreds talte Poul Schlüter (KF), Ole Henriksen (SF) og Niels Helveg Petersen (RV).

Under forhandlingerne fremsatte Glistrup følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 3367):

»Folketinget udtaler, at det for at afskaffe arbejdsløsheden og tilbagebetale valutagælden bliver nødvendigt at sikre, at industrien og de øvrige betalingsbalanceerhverv i de næste år kommer til at virke under nedsat skatte- og restriktionstryk og uden stadigt stigende omkostninger.

Tinget fortsætter derefter behandlingen af forespørgslen.«

Maisted (FP) fremsatte følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 3371):

»Folketinget tilsikrer dansk industri,

at de indefrosne dyrtidsportioner (lov nr. 230 af 2. juni 1977) ikke mod erhvervets ønske kommer til at forhøje omkostningsniveauet fra marts 1979, og

at de i anledning af ordningen til ATP indbetalte midler ikke mod erhvervets ønske vil blive tilladt placeret på anden måde end efter de almindelige investeringsretningslinier, som gælder for pensionskasser.

Tinget fortsætter derefter behandlingen af forespørgslen.«

Inger Stilling Pedersen (KrF) fremsatte på vegne af FP, V, KF, CD og KrF følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 3404):

»Folketinget tager afstand fra, at økonomisk demokrati gennemføres på grundlag af en central fond indført ved lov.

Tinget fortsætter herefter behandlingen af forespørgslen.«

Erling Olsen (S) fremsatte på vegne af S og RV følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 3415):

»Idet folketinget afventer afslutningen af arbejdet i det af regeringen nedsatte udvalg, der har til opgave at overveje forslag, der tager sigte på en begyndelse af gennemførelsen af principperne for lønmodtagernes medejendomsret og dertil knyttede medbestemmelsesret, og som i sine overvejelser ikke er bundet til en enkelt model,

går tinget over til næste sag på dagsordenen.«

Hertil stillede Poul Schlüter (KF) følgende ændringsforslag (F. sp. 3419):

»Ordene »Idet folketinget afventer« ændres til:

»Folketinget tager afstand fra, at økonomisk demokrati gennemføres på grundlag af en central fond indført ved lov og afventer i øvrigt«, og sidste linie ændres til:

»Tinget går dermed over til næste sag på dagsordenen«.«

og Wilhjelm (VS) følgende ændringsforslag (F. sp. 3426):

»Efter ordet »model« tilføjes:

»og idet folketinget anbefaler, at de i ATP-fonden indefrosne dyrtidsbeløb straks kommer til udbetaling, og at ordningen med statslig indbetaling af dyrtidsportioner til ATP-fonden snarest og senest 1. marts 1978 bringes til ophør, hvorefter portionerne på normal vis betales af arbejdsgiverne direkte til lønmodtagerne,«.«

Det af Poul Schlüter (KF) stillede ændringsforslag forkastedes med 88 stemmer (S, RV, VS, SF og DKP) mod 79 (KrF, DR, FP, V, KF og CD).

Det af Wilhjelm (VS) stillede ændringsforslag forkastedes med 116 stemmer mod 20 (SF, DKP og VS); 31 (FP og DR) stemte hverken for eller imod.

Det af Erling Olsen (S) stillede dagsordensforslag vedtoges med 76 stemmer (S, SF og RV) mod 30 (FP og VS); 61 stemte hverken for eller imod.

Hermed bortfaldt det af Maisted (FP), det af Glistrup (FP) og det af Inger Stilling Pedersen (KrF) stillede dagsordensforslag.
Partiernes ordførere
Erling Olsen (S), Ole Maisted (FP), Mogens Glistrup (FP), Uffe Ellemann-Jensen (V), Ib Langsted (CD), Karl Kjelgaard (KF), Ole Olsen (SF), Jørgen Jensen (DKP), Niels Mølgaard (DR), Inger Stilling Pedersen (KrF), Jens Jørgen Bolvig (RV) og Preben Wilhjelm (VS)