Luk

Luk
Luk

Luk

L 143 Lov om vandforsyning m. v.

Af: Miljøminister Niels Matthiasen ()
Samling: 1977-78
Status: Stadfæstet
Lov nr. 299 af 08-06-1978
Efter 1. behandling henvist til udvalget om fysisk planlægning.

Lovens formål (kap. 1) er at sikre

1) at udnyttelsen af vandforekomster sker efter en samlet planlægning og efter en samlet vurdering,

2) en samordning af den eksisterende vandforsyning med henblik på en hensigtsmæssig anvendelse af vandforekomsterne,

3) en planmæssig udbygning og drift af en tilstrækkelig og kvalitetsmæssigt tilfredsstillende vandforsyning.

I kapitel l angives ligeledes nogle af de hensyn, der skal følges ved administrationen af loven, herunder fremhæves den samfundsmæssige helhedsvurdring, befolkningens og erhvervslivts behov for tilfredsstillende vandforsyning og miljø- og naturbeskyttelsen. Endvidere angives visse definitioner.

I kapitel 2 (§§ 4-9) findes regler om myndigheder i vandforsyningssager, herunder bestemmelser om, at miljøministeren kan fastsætte nærmere regler om sagsbehandlingen og kompetencefordelingen mellem amtsråd og kommunalbestyrelser.

Kapitel 3 (§§ 10-17) indeholder regler om kortlægning og planlægning, herunder en bestemmelse om, at ministeren kan fastsætte nærmere regler herfor.

I kapitel 4 (§§ 18-24) findes reglerne for tilladelse til vandindvinding og vandindvindingsanlæg, herunder regler om tidsbegrænsning af tilladelser, samt bestemmelser om erstatning for skade, som forvoldes ved forandring af grundvandsstanden, vandføringen i vandløb eller vandstanden i søer m. v. under anlæggenes udførelse og drift. Kapitlet omfatter også de indvindinger af overfladevand til vanding og dambrug, der hidtil har været reguleret i vandløbslovens kapitel VIII.

Kapitel 5 (§§ 25-28) indeholder bestemmelser om indvinding af vand til drikkevandsforsyning gennem afsaltning af havvand og levering af drikkevand fra udlandet.

Endvidere er reglerne om bortledning af grundvand ved bygge- og anlægsarbejder, gravning af ler, grus, brunkul, kridt m. v. udbygget. Således kræves der som hovedregel - i modsætning til den gældende lov - tilladelse til bortledning.

Kapitel 6 (§§ 29-36) omhandler ændring i og bortfald af retten til vandindvinding. § 29 svarer til den gældende lovs § 19, stk. 2, og § 25 om etablering af vandværksforsyning for områder, der hidtil har været forsynet fra mindre anlæg. Den erstatningsbestemmelse, der svarer til den gældende lovs § 25, stk. 4, er ændret (§ 30), således at der kun ydes erstatning til grundejere, der må opgive deres egen vandforsyningsboring, men ikke grundejere, der må opgive en brønd. Erstatningen kan efter forslaget nedsættes eller bortfalde under hensyn til anlæggets alder.

I kapitel 7 (§§ 37-44) er bestemmelserne om ekspropiration og aftaler om fast ejendom samlet.

Kapitel 8 (§§ 45-48) indeholder principperne i bestemmelserne om bedre styring af den almene vandforsyning. Amtsrådet (hovedstadsrådet) skal kunne påbyde, at almene vandforsyningsanlæg - kommunale som private - skal udbygges, sammenknyttes, påtage sig forsyningen af nye ejendomme eller forsyningsområder og ophøre med forsyningen i hidtidige forsyningsområder. De nærmere vilkår kan foreskrives af amtsrådet (hovedstadsrådet).

I kapitel 9 (§§ 49-55) findes bestemmelserne om forholdet mellem et alment vandforsyningsanlæg og forbrugerne. Det skal her særlig fremhæves, at der skal udarbejdes et regulativ for ethvert alment vandforsyningsanlæg.

I kapitel 10 (§§ 56-64) findes reglerne om vandforsyningssystemers indretning og drift, hvorefter ministeren kan fastsætte regler om kvalitetskrav til det vand, der skal anvendes til drikkevand eller som kan komme i berøring med levnedsmidler, samt regler om indretning og placering af vandindvindingsanlæg. Miljøministeren kan endvidere fastsætte regler om kvalitetskrav til råvand, ligesom ministeren kan fastsætte regler om, hvilke stoffer der må tilsættes drikkevand. Endvidere er reglerne om tilsyn og kontrol udbygget i forhold til den gældende lov. Endelig er der - som en konsekvens af forslaget til ændring af levnedsmiddelloven, der er fremsat tidligere i denne samling - optaget nogle bestemmeler om laboratorier.

Kapitel 11, 12 og 13 (§§ 65-72, §§ 73-75, og §§ 76-84) indeholder generelle bestemmelser om bl. a. påbud og forbud efter loven, oplysningspligt, adgang til fremmed grund, afgørelser i vandforsyningssager, samt regler om klage. Loven er på disse punkter udbygget i overensstemmelse med tilsvarende regler i miljøbeskyttelsesloven.

I kapitel 14 (§§ 85-91) findes straffe-, ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser.

Tidspunktet for lovens ikrafttræden fastsættes af miljøministeren.

I udvalgets betænkning stilledes en række ændringsforslag af miljøministeren og et flertal.

Ved 3. behandling blev lovforslaget med disse ændringsforslag vedtaget med 139 stemmer mod 3 (VS).
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Erling Askjær Jørgensen (FP), Jørgen Brøndlund Nielsen (V), Niels Bollmann (CD), Henning Grove (KF), Gert Petersen (SF), Svend Hjortlund Christensen (DR), Villy Fuglsang (DKP), Svend Haugaard (RV), Arne Bjerregaard (KrF) og Mikael Lennart Waldorff (VS)