Luk

Luk
Luk

Luk

L 238 Forslag til lov for Grønland om uddannelsen af lærere til folkeskolen og om de social-pædagogiske uddannelser.

Af: Minister for Grønland Jørgen Peder Hansen (S)
Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af lov om rettens pleje i Grønland (se A. I., nr. 32).

Lovforslaget indeholder følgende bestemmelser:

»§ 1. Grønlands hjemmestyre fastsætter ved landstingsforordning regler om indholdet og styrelsen af uddannelsen af lærere til folkeskolen og af de social-pædagogiske uddannelser.

§ 2. De i § 1 nævnte uddannelser står åbne for enhver, der har bopæl i Grønland, og som i øvrigt opfylder eventuelle af hjemmestyret fastsatte adgangsbetingelser.

§ 3. Undervisningen er vederlagsfri.

§ 4. Tidspunktet for lovens ikrafttræden bestemmes af ministeren for Grønland, der kan sætte loven i kraft gradvis.

Stk. 2. Fra lovens ikrafttræden ophæves lov nr. 145 af 13. maj 1964 om læreruddannelsen i Grønland.

Stk. 3. De bekendtgørelser m. v., der er udstedt i henhold til den i stk. 2 nævnte lov, forbliver i kraft, indtil de ændres eller ophæves ved bestemmelser udfærdiget i medfør af denne lov.«

I bemærkningerne til lovforslaget oplyses bl. a. følgende: »Lovforslaget er første led i overførslen af de erhvervsmæssige uddannelser til hjemmestyret. Det må således forventes, at hjemmestyret først vil overtage uddannelsen af lærere til folkeskolen og de social-pædagogiske uddannelser og dernæst de øvrige erhvervsmæssige uddannelser. En samlet overførsel af de erhvervsmæssige uddannelser til hjemmestyret foreslås gennemført i forslaget til lov for Grønland om erhvervsmæssige uddannelser, ved hvis ikrafttræden bestemmelserne i nærværende lovforslag foreslås ophævet.«

Der henvises i øvrigt til omtalen af dette lovforslag ovenfor under henholdsvis forslag til lov om Grønlands hjemmestyre (A. II., nr. 4) og forslag til lov om folkeskolen i Grønland (nærmest foranstående sag).

Udvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget, men derimod en beretning af 28. september 1978.
Partiernes ordførere
Søren B. Jørgensen (S), Helge Dohrmann (FP), Jørgen Brøndlund Nielsen (V), Erik Ninn-Hansen (KF), Erhard Jakobsen (CD), Lars Emil Johansen (SF), Villy Fuglsang (DKP), Alfred Hansen (DR), Svend Haugaard (RV), Arne Bjerregaard (KrF) og Steen Folke (VS)