Luk

Luk
Luk

Luk

L 72 Lov om ændring af lov om Grønlands landsråd og kommunalbestyrelser m.v.

Af: Minister for Grønland Jørgen Peder Hansen (S)
Samling: 1978-79
Status: Stadfæstet
Lov nr. 632 af 13-12-1978
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om Grønlands hjemmestyre (se A. I., nr. 35).

Ved loven fastsættes, at finske, islandske, norske og svenske statsborgere, der har haft fast bopæl i riget i de sidste 3 år forud for valget, skal have valgret og være valgbare til kommunalbestyrelserne i Grønland, såfremt de opfylder de almindelige for danske statsborgere gældende valgrets- og valgbarhedsbetingelser bortset fra kravet om dansk indfødsret.

Endvidere bestemmes, at spørgsmålet om, hvorvidt en kriminalretlig foranstaltning medfører fortabelse af valgbarhed til kommunalbestyrelsen, skal afgøres af tilsynsrådet for de grønlandske kommuner i stedet for som hidtil af den enkelte kommunalbestyrelse.

Baggrunden for disse ændringer er dels, at valgretsbetingelser ne i den kommunale valglov i Danmark er blevet ændret i lignende retning og desuden, at hjemmestyrekommissionen i sin betænkning havde foreslået den således gennemførte ændring af bestemmelserne vedrorende afgorelsen i valgbarhedssager.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget enstemmigt med 151 stemmer.
Partiernes ordførere
Søren B. Jørgensen (S), Ole Pilgaard Andersen (FP), Gustav Holmberg (V), Birgith Mogensen (CD), Johannes Burgdorf (KF), Lars Emil Johansen (SF), Alfred Hansen (DR), Inge Krogh (KrF) og Ole Vig Jensen (RV)