Luk

Luk
Luk

Luk

L 143 Lov om ændring af lov om ferie.

(EFG-elever, ferieårets placering m. v.).

Af: Arbejdsminister Svend Auken (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 215 af 13-05-1981
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Efter loven får EFG-elever og også § 30-lærlinge, dvs. lærlinge, der påbegynder et læreforhold efter det fyldte 18. år, samme ret som almindelige lærlinge har til under visse betingelser at holde ferie med løn i de første ferieår under læreforholdet eller for EFG-elevers vedkommende efter, at ansættelsesforholdet er påbegyndt.

Ferieåret omlægges efter loven for at få en mere hensigtsmæssig afvikling af lønmodtagernes ferie, idet ferieperioden og ferieårets begyndelse herefter vil falde sammen.

Efter loven får personer beskæftiget i landbruget mulighed for at afholde en noget større del af ferien i ferieperioden.

Fristen for arbejdsgivernes varsling af ferie forlænges fra 1 til 3 måneder for hovedferiens vedkommende, dvs. for den ferie, der skal gives i sammenhæng i ferieperioden fra 2. maj til 30. september. Formålet med denne ændring er at give lønmodtagerne bedre mulighed for at planlægge feriens afholdelse. Som hidtil fastsættes tidspunktet for feriens afholdelse efter forhandling med lønmodtagerne.

Det bestemtes, at retten til at optjene feriegodtgørelse under fravær på grund af tilskadekomst i virksomheden ikke længere skal være betinget af mindst 5 dages ansættelse i virksomheden.

Endelig indeholder loven en bemyndigelse til arbejdsministeren om at fastsætte regler om betaling af morarenter ved for sen indbetaling fra arbejdsgiverne af feriegodtgørelse samt regler om etablering af en revisionsordning for Arbejdsmarkedets Feriefond svarende til den ordning, der gælder for ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Ordningen svarer til den praksis, der følges i dag.

Efter indførelse af ferie-giro-systemet den 1. januar 1981 vil feriemærkefonden være endeligt afviklet den 2. maj 1982, hvorfor fonden ifølge loven nedlægges fra denne dato.

Lovforslaget blev positivt modtaget af alle ordførere med undtagelse af FP's under 1. behandling.

Der blev ikke i udvalgsbetænkningen stillet ændringsforslag, men betænkningen indeholder en udtalelse fra arbejdsministeren om, at han nøje vil følge situationen omkring fremskaffelse af praktikpladser til EFG-elever - også i lyset af den ligestilling, der gennemføres efter lovforslaget i feriemæssig henseende.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 132 stemmer mod 14 (FP). Ingen undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Børge Bakholt (S), Hans Jørgen Holm (V), Grethe Fenger Møller (KF), John Lawaetz (FP), Lilli Gyldenkilde (SF), Jens Jørgen Bolvig (RV), Mimi Jakobsen (CD), Poul H. Møller (KrF), Carl Thio Tyroll (VS) og Ole Flygaard (DR)