Luk

Luk
Luk

Luk

L 189 Lov om beskatning af fortjeneste ved afståelse af fast ejendom.

Af: Minister for skatter og afgifter Mogens Lykketoft (S)
Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 247 af 09-06-1982
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven går ud på at ændre beskatningen af fortjeneste ved afståelse af fast ejendom. Fortjenesten opgøres som forskellen mellem afståelsessummen og den pristalsregulerede anskaffelsessum. Både afståelsessummen og anskaffelsessummen omregnes til kontantværdi. Anskaffelsessummen forhøjes med et tillæg på 10.000 kr. årlig. Udgifter til ikke fradragsberettiget vedligeholdelse samt forbedringer lægges også til anskaffelsessummen, i det omfang de overstiger 10.000 kr. årlig. Den således opgjorte fortjeneste beskattes fuldt ud, hvis ejendommen afstås inden for de 3 første års besiddelsestid. I de næstfølgende 5 år nedtrappes fortjenesten med 20 pct. årligt, således at salg efter i alt 8 års besiddelsestid kan ske skattefrit. Loven gælder for alle salg af fast ejendom. De midlertidige regler om, at parcelhuse m.v. kan sælges skattefrit efter 2 år, er dog opretholdt. Der skal ikke længere lægges vægt på, om skatteyderen har anskaffet ejendommen i spekulationsøjeined eller ej. Fortjeneste ved salg af ejendomme, som skatteyderen har erhvervet som led i sin næring (f.eks. som ejendomshandler) skal fortsat beskattes som almindelig indkomst. I alle andre tilfælde beskattes fortjenesten som særlig indkomst med 50 pct.

Lovforslaget blev fremsat og kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om ændring af forskellige skattelove. (A vancebeskatning af fast ejendom m.v.), se nærmest foranstående sag.

I udvalgets betænkning stillede ministeren for skatter og afgifter ændringsforslag, der gik ud på i videre omfang at ligestille landbrugets stuehuse og beboelsesdelen på blandede ejendomme med parcelhuse.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 134 stemmer mod 4 (VS). Ingen stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Karl Nielsen (S), Hagen Hagensen (KF), Ivar Hansen (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Ove Jensen (FP), Niels Bollmann (CD), Bernhard Baunsgaard (RV) og Preben Wilhjelm (VS)