Luk

Luk
Luk

Luk

B 114 Folketingsbeslutning angående indstilling fra udvalget til valgs prøvelse. (Vedrørende Mogens Glistrup).

Af: ()
Samling: 1982-83
Status: 1. behandling/vedtaget
Som det fremgår af betænkningen, har udvalget drøftet spørgsmålet om, hvorvidt folketingsmand Mogens Glistrup har mistet sin valgbarhed efter at være dømt ved højesterets dom af 22. juni 1983. Ved dommen blev Mogens Glistrup for overstrædelse af straffeloven, skattekontrolloven og kildeskatteloven idømt 3 års fængsel og en tillægsbøde på 1.000.000 kr. (med forvandlingsstraf af fængsel i 6 måneder). Desuden blev retten til at udøve advokatvirksomhed frakendt ham indtil videre. Endvidere blev han dømt til at efterbetale skat med 941.029 kr. Endelig stadfæstedes landsrettens afgørelse om hans pligt til betaling af sagsomkostninger for byret og landsret, og det bestemtes, at sagens omkostninger for højesteret betales af statskassen.

To af de 7 dommere stemte dog for at idømme en fængselsstraf på 1 år og for ikke under denne straffesag at påkende kravet om efterbetaling af skat.

Betænkningen indeholder en omtale af folketingets behandling af sagen gennem årene fra 1974 til 1983, navnlig behandlingen af en række begæringer om samtykke i medfør af grundlovens § 57.

Endvidere indeholder betænkningen en række bidrag til forståelse, af de regler, der danner grundlaget for bedømmelse af spørgsmålet om valgbarhed til folketinget (grundlovens § 30, stk. 1, og § 33).

Der foretages endvidere en historisk gennemgang af en række tidligere tilfælde, hvor medlemmer af folketinget er blevet straffet.

Endelig indeholder betænkningen en omtale af sagen, som den foreligger efter højesteretsdommen - hvoraf udskrift er optrykt som bilag - og af udvalgets arbejde med sagen.

Herved bemærkes, at Mogens Glistrup i udvalget oplyste, at han agtede at indgive en klage over højesteretsdommen til den europæiske menneskerettighedskommission i Strasbourg, og at han under henvisning hertil gjorde gældende, at sagen ikke med højesterets dom havde fået en sådan afslutning, at udvalget til valgs prøvelse nu burde tage sagen op.

Det anførte foranledigede udvalget til at stille nogle spørgsmål til justitsministeren, hvis besvarelser er optrykt som bilag til betænkningen.

Udvalgets flertal fandt herefter ikke grundlag for en udskydelse af udvalgets arbejde og dermed af tingets afgørelse i denne sag.

Mogens Glistrups klage over højesteretsdommen til den europæiske menneskerettighedskommission i Strasbourg er ligeledes optrykt som bilag.

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af Glistrup (FP), Poulsgaard (FP) og Wilhjelm (VS)) udtaler følgende:

Det må af hensyn til hele det politiske omdømme anses for vigtigt, at folketingets medlemmer udviser stor hæderlighed og påpasselighed i deres økonomiske forhold, ikke mindst med hensyn til deres økonomiske forpligtelser over for samfundet, og at de ikke ved deres handlinger svækker befolkningens vilje til at overholde gældende lovbestemmelser.

Det må derfor betragtes med megen alvor, at et medlem er fundet skyldig i forsætlig overtrædelse af flere bestemmelser i såvel skattelovgivningen som i straffeloven, hvor også straffelovens § 289 om skattesvig af særlig grov karakter har fundet anvendelse, og er idømt en så alvorlig straf som fængsel i 3 år med en tillægsbøde på 1.000.000 kr. samt er fradømt retten til at udøve advokatvirksomhed indtil videre, idet, som det siges i højesterets dom, »de pådømte forhold gør tiltalte uværdig til den agtelse og tillid, som må kræves til udøvelse af advokatvirksomhed«.

Mogens Glistrup har efter flertallets opfattelse hermed tilsidesat de krav, man kan stille til et folketingsmedlem med hensyn til at efterleve de af ham selv eller andre i folketinget vedtagne lovbestemmelser, og han er efter flertallets opfattelse »straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør ham uværdig til at være medlem af folketinget«.

Flertallet afgiver derfor følgende indstilling:

Mogens Glistrups mandat som medlem af folketinget bortfalder som følge af, at han har mistet sin valgbarhed.

Et mindretal inden for flertallet (Bjørn Poulsen (SF)) ønsker at lægge vægt på, at bortfald af valgbarhed efter mindretallets opfattelse er begrænset til tiden, indtil den idømte fængselsstraf er afsonet, og gør i øvrigt opmærksomhed på, at en del af SFs folketingsgruppe ikke kan tilslutte sig flertallets indstilling.

Et mindretal (Glistrup (FP) og Poulsgaard (FP)) indstiller, at Mogens Glistrups mandat bevares.

Mindretallet finder det dokumenteret, at flertallets indstilling er en skamridning af grundloven og af demokratiet. Det fremhæves, at et stort antal vælgere ved valget den 8. december 1981 har markeret, at Glistrup i deres omdømme var så værdig til at sidde i folketinget, at de ligefrem foretrak ham fremfor andre opstillede folketingskandidater.

Den enorme opbakning af og sympatitilkendegivelser for Glistrup, som efter mindretallets opfattelse har fundet sted i tiden efter højesteretsdommens afsigelse, gør det »... vanvittig grotesk at påstå, at Glistrup efter dommen skulle være uværdig i »almindeligt omdømme«...«.

»... Det, som sker, er, at de partier, der ikke i saglig politisk debat har kunnet hamle op med Glistrup, ser deres snit til at smide ham ud af folketinget. Det er en renlivet hævn/hadaktion fra dem, som på trods af grundlov og vælgertilkendegivelser i deres blodtørst ikke kan få det til at gå hurtigt nok med at smide den mand ud, som i tide påviste det uføre, deres skatteplyndrer-, frådseri-, gældsætnings- og arbejdsløshedspolitik kaster Danmark ud i.«

Et andet mindretal (Wilhjelm (VS)) gør i en længere udtalelse indgående rede for sit syn på spørgsmålet om udelukkelse af et medlem af folketinget, dels principielt og dels i den konkrete sag. Det siges bl.a.:

»... Konklusionen må i alt fald blive, at den eneste måde, på hvilken man kan administrere grundlovens meget upræcise kriterium »uværdig i almindeligt omdømme« uden risiko for, at det får karakter af politisk forfølgelse, er at lade vælgerne afgøre, om den pågældende er uværdig i deres omdømme ...«

»...Især når vælgerne har været bekendt med den begåede handling, inden de har valgt eller genvalgt den pågældende kandidat, finder vi det mere end betænkeligt, at andre skal underkende vælgernes vurdering af, om kandidaten er værdig til at være medlem af folketinget. Men også i tilfælde af, at overtrædelsen finder sted eller bliver bekendt efter valget, har vi svært ved at forestille os tilfælde, hvor det ikke trods alt vil være bedre at lade vælgerne afgøre sagen ved det næstfølgende valg fremfor at lade et flertal bestående af andre partiers repræsentanter i folketinget udelukke den pågældende, bl.a. fordi en sådan udelukkelse fratager vælgerne mulighed for at give deres bedømmelse ved det næstfølgende valg. ...«

»... Den holdning, som ligger bag, vil vi bekæmpe politisk, ikke gennem udelukkelse af sådanne repræsentanter ...«

Ved behandlingen i folketinget af udvalgets indstilling redegjorde ordføreren for udvalget til valgs prøvelse, Annelise Gotfredsen (KF), for udvalgets arbejde og for flertallets indstilling.

Som ordførere talte endvidere Glistrup (FP) og Wilhjelm (VS).

Rahbæk Møller (SF) fremførte på Agerschous (SF), Marianne Bentsen-Pedersens (SF), Birthe Hansens (SF) og egne vegne begrundelsen for, at de pågældende ikke kunne tilslutte sig flertallets indstilling. Han understregede i denne forbindelse, at hensynet til, at vælgernes forskellige anskuelser bliver repræsenteret, er af afgørende betydning. I den konkrete sag måtte dette hensyn på baggrund af Glistrups politiske betydning blive det afgørende hensyn.

Ud over de nævnte havde følgende medlemmer ordet: Dohrmann (FP), Arentoft (FP), Poulsgaard (FP), Maisted (FP), Glensgård (FP) og Askjær Jørgensen (FP).

Udvalgsflertallets indstilling vedtoges med 128 stemmer mod 22; 29 var fraværende.

De anførte stemmetal fremkom ifølge stemmeudskriften således:

Ja:

Ahlmann-Ohlsen (KF), Albertsen (S), Anders Andersen (V), Emmert Andersen (CD), Erik Andersen (S), Henning Andersen (KF), Jytte Andersen (S), Normann Andersen (S), Svend Andersen (S), Yvonne Herløv Andersen (CD), Margrete Auken (SF), Svend Auken (S), Bakholt (S), Bernhard Baunsgaard (RV), Dorte Benned- sen (S), Ritt Bjerregaard (S), Bollmann (CD), Povl Brøndsted (V), Camre (S), Chr. Christensen (KrF), Nør Christensen (CD), Arne Christiansen (V), Collet (KF), Knud Damgaard (S), Helle Degn (S), Tommy Dinesen (SF), Lone Dybkjær (RV), Ellemann-Jensen (V), Erenbjerg (S), Ole Espersen (S), Gammelgaard (KF), Annelise Gotfredsen (KF), Mette Groes (S), Lilli Gyldenkilde (SF), Hahn (CD), Ivar Hansen (V), J. K. Hansen (S), Karen Thurøe Hansen (KF), Inger Harms (SF), Heinesen (S), Svend Heiselberg (V), Ole Henriksen (SF), Ole Bernt Henriksen (KF), Kirsten Fog Hjort (SF), Hjortnæs (S), Hans Jørgen Holm (V), Svend Erik Hovmand (V), Bertel Haarder (V), Ikast (KF), Erhard Jakobsen (CD), Mimi Stilling Jakobsen (CD), Svend Jakobsen (S), Arne Jensen (S), Egon Jensen (S), Erling Jensen (S), Flemming Jensen (KF), Hans Jørgen Jensen (S), Henning Jensen (S), Karen Højte Jensen (KF), Ole Vig Jensen (RV), Bente Juncker (CD), Anker Jørgensen (S), Finn Jørgensen (KF), Grethe Kindberg Jørgensen (CD), Søren B. Jørgensen (S), Kalnæs (SF), Risgaard Knudsen (S), Ingerlise Koefoed (SF), Niels Anker Kofoed (V), Bo Kristensen (KF), Elisabeth Krog (KF), Inge Krogh (KrF), Preben Lange (Grønl.), Tove Lindbo Larsen (S), Larsen-Ledet (RV), Agnete Laustsen (KF), Lerke (S), Lizzie Lichtenberg (KF), Lohmann (S), Torben Lund (S), Lykketoft (S), Grethe Lyngs (CD), Mette Madsen (V), Lissa Mathiasen (S), Arne Melchior (CD), Sonja Mikkelsen (S), Eva Møller (KF), Grethe Fenger Møller (KF), Inge Fischer Møller (S), Otto Mørch (S), Holger K. Nielsen (SF), Karl Nielsen (S), Poul Nielson (S), Ninn-Hansen (KF), Janne Normann (RV), Aase Olesen (RV), Erling Olsen (S), Robert Peder- sen (S), Stubkjær Pedersen (CD), Gert Petersen (SF), Niels Helveg Petersen (RV), Anders Poulsen (V), Bjørn Poulsen (SF), Kaj Poulsen (S), Fogh Rasmussen (V), Henning Rasmussen (S), Kruse Rasmussen (CD), Riishøj (SF), Poul Schlüter (KF), Palle Simonsen (KF), Erik B. Smith (S), Jimmy Stahr (S), Stavad (S), Steenholdt (Grønl.), Steffensen (KrF), Stetter (KF), Søgaard (S), Hove Sørensen (SF), Nørgaard Sørensen (S), Tastesen (S), Henrik Toft (V), Tørnæs (V), Taanquist (S), Birte Weiss (S); Bjørn Westh (S), 011- gaard (V), Knud Østergaard (KF) og Lise Østergaard (S).

Nej:

Agerschou (SF), Arentoft (FP), Marianne Bentsen-Pedersen (SF), Dohrmann (FP), Steen Folke (VS), Glensgård (FP), Glistrup (FP), Halvgaard (FP), Birthe Hansen (SF), Anne Grete Holmsgård (VS), Ove Jensen (FP), Askjær Jørgensen (FP), Lawaetz (FP), Mai- sted (FP), Rahbæk Møller (SF), Tove Niemann (FP), Poulsgaard (FP), Tang Sørensen (FP), Tinning (VS), Mogens Voigt (FP), Wal- dorff (VS) og Wilhjelm (VS).

Fraværende:

Barsøe-Carnfeldt (UP), Bilgrav-Nielsen (RV), Arne Bjerregaard (KrF), Brusvang (CD), Lasse Budtz (S), Christophersen (V), Dræbye (RV), Dyremose (KF), Bjørn Elmquist (V), Alice Faber (SF), Gade (SF), Grove (KF), Hagen Hagensen (KF), Søren Hansen (S), Erik Holst (S), Kelm-Hansen (S), Lennart Larson (V), Knud Lind (FP), Lindenskov (S), Birgith Mogensen (CD), Lis Møller (KF), Ivar Nørgaard (S), Kjeld Olesen (S), Johs. M. Olsen (V), Løvig Simonsen (S), Ebba Strange (SF), Sønderby (V), Thorndahl (FP) og Pelle Voigt (SF).