Luk

Luk
Luk

Luk

B 66 Forslag til folketingsbeslutning om en mere progressiv bistand til u-landene

Samling: 1982-83
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udenrigsudvalget.

I forslag til folketingsbeslutning opfordredes regeringen til at ændre den danske bistand til u-landene, så den i fremtiden ydes efter følgende retningslinjer:

1) Bistanden skal bidrage til varig forbedring af de fattige befolkningsgruppers økonomiske, sociale og politiske vilkår, og den skal som hovedregel ydes til de fattige lande.

2) Der sker en gradvis ændring af kredsen af hovedmodtagerlande med henblik på at skabe bedre muligheder for at realisere den anførte målsætning.

3) Bistanden øges gradvis til I pct. af BNP i 1990 og 2 pct. af BNP i år 2000.

4) Den multilaterale bistand udgør fremdeles ca. 50 pct. af den samlede bistand, og den bør helt overvejende ydes gennem FNs udviklingsprogram UNDP.

5) Bistanden gennem EF skal reduceres mest muligt og helst helt afvikles.

6) Lånebistanden erstattes generelt af gavebistand.

7) Der sker en afbinding af låne-/gavebistanden, så den ikke længere er bundet til indkøb af varer og andre ydelser i Danmark.

8) Bestemmelserne om eksportkreditgarantier, investeringsgarantier og Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene fjernes helt fra lovgivningen om internationalt udviklingssamarbejde.

9) Fødevarehjælp reduceres mest muligt og gives som hovedregel kun i katastrofesituationer.

10) Der ydes en betragtelig bistand til befrielsesbevægelser, der kæmper imod imperialistisk undertrykkelse og fornational frigørelse.

11) Bistandens modtagere skal suverænt kunne disponere over den modtagne hjælp.

12) Der foretages en løbende uafhængig evaluering af bistandens virkninger.

13) U-landsforskningen styrkes gennem øgede bevillinger.

14) Oplysningsarbejdet om u-landenes problemer styrkes gennem øgede bevillinger.

15) Danida udskilles fra udenrigsministeriet, og erhvervslivets repræsentanter fjernes fra u-landsstyrelsen, så u-landsbistanden kan få en mere uafhængig administration.

Ifølge de ledsagende bemærkninger tog beslutningsforslaget sit udgangspunkt i det såkaldte Ole Bang-udvalgs betænkning om princippperne for den danske bistand (betænkning nr. 958/1982). Det hedder herom bl.a.:

»På nogle punkter er de forslag, VS stiller, stort set på linje med Ole Bang-udvalgets flertal. På andre punkter er VS' forslag langt mere radikale. Hvis u-landshjælpen faktisk blev udformet efter de retningslinjer, VS opstiller, så ville u-landshjælpen blive radikalt anderledes - og langt mere progressiv - end i dag. Det betyder ikke, at man så var garanteret mod fejltagelser og fiaskoer. Men det ville betyde langt større mulighed for, at hjælpen faktisk nåede frem til de værdigt trængende og i en form, hvor der for alvor blev tale om hjælp til selvhjælp.«

Beslutningsforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til folketingsbeslutning om principperne for den danske bistand til udviklingslandene (af Janne Normann (RV) m.fl.) (se nærmest foranstående sag). Umiddelbart forud herfor var foretaget forespørgsel til udenrigsministeren om principperne for bistand til udviklingslandene (af Helle Degn (S) m.fl.) (se herom C.I, nr. 17), og såvel udenrigsministeren som flere af ordførerne redegjorde da også for deres holdning til forslaget ved at henvise til de synspunkter, de var fremkommet med under forespørgslen. Kun ordførerne fra SF og til dels RV syntes at kunne støtte forslaget.

Udenrigsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Helle Degn (S), Bo Kristensen (KF), Hans Jørgen Holm (V), Søren Riishøj (SF), Tove Niemann (FP), Janne Normann (RV) og Steen Folke (VS)