Luk

Luk
Luk

Luk

L 18 Forslag til lov for Grønland om begrænsning af lønstigninger og om ændring af dyrtidsregulering m.v.

Af: Minister for Grønland Tom Høyem ()
Samling: 1982-83
Status: Tilbagetaget
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Lovforslaget indebar, at der for perioden den 6. oktober 1982 indtil 1. april 1983 ikke gyldigt skulle kunne aftales, fastsættes eller godkendes højere lønninger end dem, der gjaldt pr. 6. oktober 1982. De dyrtidsreguleringer, der skulle finde sted fra og med reguleringer i henhold til januarpristallet 1983 til og med reguleringer i henhold til januarpristallet 1985, bortfaldt efter lovforslaget. Forslaget gav mulighed for en forhøjelse af omkostningsdækkende ydelser under forudsætning af uændret dækningsgrad, og på lignende måde var lovforslaget ikke til hinder for ændring af akkorder m.v., når blot indtjeningsgrundlaget ikke herved blev hævet. Der ville endvidere ikke i forslagets stopperiode være mulighed for at overgå fra et tidlønsystem til et akkordlønsystem.

Om baggrunden for lovforslagets fremsættelse anførtes bl.a. følgende i de ledsagende bemærkninger:

»Regeringen fremsatte i folketinget den 5. oktober 1982 forslag til lov om begrænsning af lønstigninger og om ændring af takt- og dyrtidsregulering m.v.

Som det fremgik af statsministerens redegørelse i folketinget, er et af de afgørende elementer i den nuværende økonomiske situation, at den er præget af en alvorlig forværring af den inflatoriske udvikling i pengeindkomsterne.

På trods af, at der ved indgåelsen af kollektive overenskomster og aftaler m.v. er udvist megen tilbageholdenhed, har de samlede lønstigninger i Grønland været af en betydelig størrelsesorden, hvilket ikke mindst skyldes, at lønudviklingen for alle offentligt ansatte i 1981 blev påvirket af, at der i årets løb udløstes i alt 9 dyrtidsportioner á 50 øre i timen, således at dyrtidstillægget alene medførte en forhøjelse på 4,50 kr. pr. time.

Den samlede vurdering af indkomstudviklingen, som man har lagt til grund for fremsættelsen af det nævnte lovforslag i Danmark, gør sig på tilsvarende måde gældende i Grønland, og lovforslaget har derfor til formål at bremse op for den forventede udvikling i pengeindkomsterne i den kommende tid.«

Arbejdsmarkedsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget, idet ministeren for Grønland den 16. oktober 1982 meddelte, at han tog lovforslaget tilbage.
Partiernes ordførere
Svend Auken (S), Bo Kristensen (KF), Bjørn Elmquist (V), Ole Henriksen (SF), Erhard Jakobsen (CD), John Lawaetz (FP), Lone Dybkjær (RV), Elisabeth Bruun Olesen (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)