Luk

Luk
Luk

Luk

L 32 Lov om ændring af lov om rettens pleje i Grønland.

(Efterforskning i kriminelle sager og fuldbyrdelse af domme m.v.).

Af: Minister for Grønland Tom Høyem ()
Samling: 1982-83
Status: Stadfæstet
Lov nr. 684 af 21-12-1982
Efter 1. behandling henvist til et udvalg på 17 medlemmer: Karen Thurøe Hansen (KF), Burgdorf (KF), Elisabeth Krog (KF), Ivar Hansen (V), Fogh Rasmussen (V), Dohrmann (FP), Birgith Mogensen (CD), Inge Krogh (KrF), Erik Andersen (S), Søren Hansen (S), Arne Jensen (S), Søren B. Jørgensen (S), Tove Lindbo Larsen (S), Steenholdt (Grønl.), Janne Normann (RV), Ebba Strange (SF) og Holger K. Nielsen (SF).

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven medfører for det første ændringer i reglerne om anholdelse og tilbageholdelse. De nye regler er i alt væsentligt i overensstemmelse med den danske retsplejelovs regler om anholdelse og varetægtsfængsling, idet reglerne dog er tilpasset det særlige kriminalretlige system i Grønland.

Herudover medfører loven visse ændringer i reglerne om tvangsfuldbyrdelse i civile sager. Bortset fra inddrivelse af skattekrav, der påhviler de kommunale pantefogder, varetages fogedvirksomheden i Grønland i sager af enhver art af politiet.

Med henblik på effektivisering af inddrivelsessystemet gennemføres der ved loven en udvidet adgang til at søge offentlige krav inddrevet ved tilbageholdelse i løn og andre udbetalinger. Medens løntilbageholdelse m.v. hidtil kun har kunnet foretages for skattekrav, krav på underholdsbidrag og krav vedrørende lån ydet af det offentlige mod sikkerhed i fast ejendom eller løsøre, fastsættes det således, at også det offentliges krav på husleje og på betaling af el, vand, varme og renovation til det lejede skal kunne inddrives ved tilbageholdelse i løn m.v. Samtidig skal inddrivelsen af samtlige krav, der kan søges inddrevet ved løntilbageholdelse m.v., henlægges til de kommunale pantefogder.

Loven medfører endelig mindre ændringer i en række af retsplejelovens øvrige bestemmelser.

Således ændres reglerne for valg af domsmænd til landsretten på en sådan måde, at de bliver i overensstemmelse med reglerne om valg af domsmænd til kredsretterne.

Reglerne om anke og genoptagelse i tilfælde, hvor sagsøgte er dømt som udeblevet, ændres i overensstemmelse med reglerne herom i den danske retsplejelov.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 109 stemmer mod 5 (VS); 15 (SF) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Arne Jensen (S), Karen Thurøe Hansen (KF), Svend Erik Hovmand (V), Ebba Strange (SF), Yvonne Herløv Andersen (CD), Børge Halvgaard (FP), Aase Olesen (RV) og Steen Folke (VS)