Luk

Luk
Luk

Luk

B 23 Forslag til folketingsbeslutning om fastlæggelse af retningslinjer for afregningsregler vedr. tilslutning af bruger- og fællesejede vindmøller, herunder vindmølleparker, til elnettet

Samling: 1983-84 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til det energipolitiske udvalg.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer energiministeren til gennem forhandling med Danske Elværkers Forening eller om nødvendigt ved fremsættelse af lovforslag om ændring af lov nr. 54 af 25. februar 1976 om elforsyning at sikre fastlagt varige og faste regler for tilslutning af bruger- og fællesejede vindmøller til elnettet.

Reglerne skal have virkning for en tiårig periode fra den 1. januar 1984 og skal udformes således, at prisgrundlaget i den af Danske Elværkers Forening i november 1979 udsendte vejledning om foreløbige afregningsregler for vindmøller, biogasanlæg og andre vedvarende energikilder anvendes som mindstepriser ved afregning med bruger- og fællesejede vindmøller, herunder vindmølleparker, men med følgende ændringer og tilføjelser:

1. Afregningsregler for ejere af energianlæg ændres således, at tilslutning, herunder netforstærkning, betales af elforsyningen, medmindre helt særlige grunde taler imod.

2. For bruger- og fællesejede vindmøller ophæves 3 km grænsen for afstanden mellem den fjernest beliggende ejer og vindmøllen, dog således, at anlæggenes brugere skal tilhøre samme elforsyningsselskab.

3. Anvendelse af afregningsreglerne kan ikke begrænses til bruger- og fællesejede møller under en maksimal vindeffekt.«

Om baggrunden for forslaget anførtes bl.a. følgende i de ledsagende bemærkninger:

»Skal der virkelig gang i etableringen af vedvarende energianlæg som fællesanlæg, herunder vindmølleparker, så må afregningsreglerne hurtigst muligt lægges fast for en årrække fremover.

Det er formålet med beslutningsforslaget at få sådanne faste og varige regler lagt fast for perioden 1. januar 1984 til 1. januar 1994.

De nuværende vejledende regler kan med enkelte konkrete ændringer anvendes som minimumsgrundlag for afregningen.

Igennem den sikkerhed og gennemskuelighed, der herved skabes, vil målsætningen for udviklingen af vedvarende energi kunne fastholdes og de anlægstilskud, der er afsat, nyttiggøres.«

Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Mette Groes (S), Annelise Gotfredsen (KF), Knud Andersen (V), Søren Riishøj (SF), Poul Emmert Andersen (CD), John Arentoft (FP), Tage Dræbye (RV), Mikael Lennart Waldorff (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)