Luk

Luk
Luk

Luk

B 28 Forslag til folketingsbeslutning om vandløbslovens iværksættelse. (Tilvejebringelse af regulativer)

Samling: 1983-84 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til miljø- og planlægningsudvalget.

Ifølge forslaget til folketingsbeslutning opfordrede folketinget miljøministeren til - med henblik på at sikre vandløbslovens miljømæssige målsætning og en større forenkling - at gennemføre en ny forhandlingsrunde med de berørte landbrugs- og miljøorganisationer samt de kommunale organisationer vedrørende en række bestemmelser i en bekendtgørelse og et cirkulære udstedt i henhold til vandløbsloven.

Af bemærkningerne til forslaget fremgår blandt andet, at den udformning, miljøministeren har givet § 9, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 423 af 7. september 1983 om bl.a. regulativer for offentlige vandløb og punkt 7.4 i cirkulære om vandløbsloven af 23. september 1983, har rejst berettiget tvivl om opretholdelsen af den balance mellem erhvervs- og miljøinteresser, der var en væsentlig del af forudsætningen for et enigt folketings vedtagelse af loven i 1982. Der er sket en forskydning, som giver landbrugsinteresserne en stærkere retsstilling - efter miljøstyrelsens vurdering endog stærkere end i den tidligere lov.

Både den stærkere retsstilling for landbrugets afvandingsinteresser, forringelsen af forenklingen og den forventede forsinkelse af regulativernes tilvejebringelse skaber en betydelig tvivl om hele vandløbslovens administrationsgrundlag og især om varetagelsen af de miljøhensyn, der er en del af lovens formål.

Derfor opfordres ministeren til igennem en ny forhandlingsrunde at søge skabt enighed eller i det mindste forståelse med alle de berørte organisationer.

Forslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til folketingsbeslutning om udformning af bekendtgørelse om klassifikation og registrering af vandløb og om regulativer for offentlige vandløb (af Camre (S) m.fl.), se nærmest foranstående sag.

Miljø- og planlægningsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Erik Holst (S), Finn Jørgensen (KF), Peder Sønderby (V), Margrete Auken (SF), Tove Niemann (FP), Jens Michaelsen (RV) og Jens Kristian Steffensen (KrF)