Luk

Luk
Luk

Luk

L 56 Lov om støtte til erhverv i Grønland

Af: Minister for Grønland Tom Høyem ()
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 134 af 28-03-1984
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af lov om tilskud til Grønlands hjemmestyre og de grønlandske kommuner, se nærmest foranstående sag.

Ved loven overføres støtten til erhvervsvirksomhed i Grønland pr. 1. januar 1985 til hjemmestyret i overensstemmelse med bestemmelsen i hjemmestyrelseslovens § 5.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til lov for Grønland om produktion og salg af grønlandske produkter og forslag til lov om ændring af lov om Den kgl. grønlandske Handel, se nærmest efterfølgende sager.

I den fælles skriftlige fremsættelsestale til de tre lovforslag anførtes følgende om lovforslagenes baggrund:

»Ifølge § 5 i den grønlandske hjemmestyrelov kan rigsmyndighederne efter forhandling med Grønlands hjemmestyre ved lov bemyndige hjemmestyret til at overtage den regelfastsættende myndighed for samt administrationen af et sagsområde eller en del af et sagsområde, der er nævnt i bilaget til loven. Tilskud til således overtagne områder fastsættes ved lov.

Som led i en overførsel af ansvaret for erhvervsforholdene i Grønland til Grønlands hjemmestyre foreslås det i forslag til lov om støtte til erhverv i Grønland, at støtten til erhvervsvirksomhed i Grønland med virkning fra 1. januar 1985 overføres til hjemmestyret i overensstemmelse med bestemmelsen i hjemmestyrelovens § 5.

Med virkning fra samme tidspunkt og på tilsvarende måde foreslås det i forslag til lov for Grønland om produktion og salg af grønlandske produkter, at Den kgl. grønlandske Handels produktions- og salgsvirksomhed overføres til hjemmestyret. Samtidig foreslås det, at hjemmestyret overtager reguleringen af adgangen til produktion og salg af grønlandske produkter.

De i forslag til lov om ændring af lov om Den kgl. grønlandske Handel indeholdte ændringer er i det væsentlige en følge af, at den kgl. grønlandske handels produktions- og salgsvirksomhed foreslås overført til hjemmestyret.

I forbindelse med erhvervsstøttens samt produktions- og salgsvirksomhedens overførsel vil blive søgt ydet et statstilskud til hjemmestyret til varetagelse af de nævnte områder svarende til statens besparelse ved områdernes overførsel. Tilskuddet vil blive søgt indarbejdet i det generelle tilskud, der i henhold til lov om tilskud til Grønlands hjemmestyre og de grønlandske kommuner ydes til hjemmestyret. Lovforslag herom vil først kunne fremsættes for folketinget i efteråret 1984, da tilskuddet først vil kunne beregnes endeligt i forbindelse med udarbejdelsen af forslaget til finanslov for 1985.«

Ved 3. behandling blev lovforslaget enstemmigt vedtaget med 133 stemmer.
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Bernt Johan Collet (KF), Povl Brøndsted (V), Birthe Hansen (SF), Birgith Mogensen (CD), Dagmar Kirstine Mørk Jensen (RV), Helge Dohrmann (FP), Keld Albrechtsen (VS) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)