Luk

Luk
Luk

Luk

L 79 Lov om ændring af retsplejeloven

(Lægdommere i straffesager, rationalisering af sagsbehandlingen ved domstolene m.v.).

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 298 af 06-06-1984
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Med loven fastsættes nye kriterier for lægdommeres medvirken i straffesager. Domsmandsordningen udvides således til også at omfatte vigtigere politisager, herunder navnlig sager, hvor der er spørgsmål om frihedsstraf. Efter ændringsforslag stillet af justitsministeren begrænses domsmænds medvirken i sager om spirituskørsel til sager, hvor der er spørgsmål om frihedsstraf. Der gennemføres endvidere en ny afgrænsning af, hvilke sager der skal behandles under medvirken af nævninger.

Herudover gennemføres en forhøjelse af byretsgrænsen for civile sager, en forhøjelse af bødeankegrænsen i mindre politisager samt særlige regler om forenklet domsskrivning i civile byretssager.

Lovforslagets bestemmelser herom bygger på et lovudkast udarbejdet af retsplejerådet og optaget i betænkning nr. 994/1983.

Lovforslagets bestemmelser om lægdommere bygger på retsplejerådets betænkning nr. 994/1983 om lægdommerordningen i straffesager. Lovforslaget indeholdt ud over de nævnte ændringer om lægdommeres medvirken en bestemmelse om, at landsretten i domsmandssager kan sammensættes med 2 juridiske dommere. Bestemmelsen udgik efter ændringsforslag fra justitsministeren.

Lovforslaget fremsættes sammen med forslag til lov om ændring af retsplejeloven og færdselsloven (Behandling af straffesager, isolation, varetægtsfængsling m.v.) (se nærmestfølgende sag) og kom til 1. behandling sammen med dette lovforslag samt forslag til lov om ændring af lov om rettens pleje og borgerlig straffelov (Ændring af regler for isolation af varetægtsfængslede) (se A.II. nr. 30 (2. samling)) og forslag til folketingsbeslutning om en øget indsats mod volden (se B.I. nr. 6 (2. samling)).

Lovforslaget vedtoges med 142 stemmer (S, KF, V, SF, CD, FP, KrF og FD) mod 5 (VS); 10 (RV) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Torben Lund (S), Hagen Hagensen (KF), Bjørn Elmquist (V), Ebba Strange (SF), Frode Nør Christensen (CD), Bernhard Baunsgaard (RV), Ove Jensen (FP), Inger Stilling Pedersen (KrF) og Jørgen Lenger (VS)