Luk

Luk
Luk

Luk

L 45 Lov om ændring af lov om styrelse af sociale og visse sundhedsmæssige anliggender, lov om den sociale ankestyrelse, bistandsloven m.fl. love.

(Ændring af klagebehandlingen m.v.).

Af: Socialminister Elsebeth Kock-Petersen (V)
Samling: 1984-85
Status: Stadfæstet
Lov nr. 54 af 20-02-1985
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Ved loven blev der indført forskellige ændringer i reglerne om behandling af ankesagerne med henblik på at lette sagsgangen i ankeinstanserne og pensions- og revalideringsnævnene.

Af ændringer kan nævnes, at ankestyrelsens sager for fremtiden som hovedregel skal afgøres på møde med 1 ankechef og 2 beskikkede medlemmer, samt at formændene i amtsankenævn og pensions- og revalideringsnævn af nævnet kan bemyndiges til at træffe afgørelse i sager, hvis afgørelse ikke giver anledning til tvivl.

Endvidere bemyndiges socialministeren til at fastsætte nærmere regler for behandlingen af klagesager, herunder at henstille til kommuerne og pensions- og revalideringsnævnene, at der gennemføres en remonstrationsordning, hvorefter 1. instansen efter modtagelsen af en klagesag vurderer sagen på ny.

Endelig blev den eksisterende ankeadgang til ankestyrelsen i sager om uenighed mellem kommuner begrænset samt ankeadgangen afskåret i sager om børns optagelse i daginstitution eller dagpleje og ældres optagelse i daghjem eller dagcenter.

Der blev under udvalgsbehandlingen stillet en lang række ændringsforslag, hvoraf nogle ændringsforslag stillet af S og RV blev vedtaget, således at formanden for amtsankenævn henholdsvis pensions- og revalideringsnævn ikke skulle kunne bemyndige andre til at træffe afgørelse på sine vegne. Samtidig blev det sikret, at formandsafgørelser træffes på nævnets ansvar.

Loven blev vedtaget ved 3. behandling med 102 stemmer (S, KF, V, RV, CD, KrF og FP) mod 19 (SF og VS).
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Lizzie Lichtenberg (KF), Birthe Rønn Hornbech (V), Birthe Hansen (SF), Aase Olesen (RV), Kirsten Wind Rasmussen (CD), Steen Tinning (VS) og Kristen Poulsgaard (FP)