Luk

Luk
Luk

Luk

B 66 Forslag til folketingsbeslutning om medejendomsret og medbestemmelse. (Indførelse af overskudsdeling).

Samling: 1985-86
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til politisk-økonomisk udvalg.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag i folketingsåret 1985-86 om indførelse af overskudsdeling efter følgende retningslinjer:

1. Formålet med overskudsdelingen er at give lønmodtagerne en fælles medejendomsret til værditilvæksten i virksomhederne og dermed også en virkelig ret til medbestemmelse.

Med virkning fra 1. januar 1987 gennemføres lønmodtagernes medejendomsret på grundlag af en andel af virksomhedernes regnskabsmæssige overskud.

Ordningen omfatter alle virksomheder uanset ejerform og størrelse.

De offentligt ansattes andele udredes af staten og beregnes som gennemsnittet af overskudsandelen pr. ansat i den private sektor. Samtidig styrkes de offentligt ansattes ret til og mulighed for medbestemmelse på deres arbejdsplads.

2. I virksomheder med 10 eller flere ansatte bliver lønmodtagernes overskudsandel stående som en selvejende virksomhedsfond, hvis de ansatte og virksomhedens ejere kan blive enige om vilkårene herfor.

Virksomhedsfonden ledes af en bestyrelse valgt af og blandt de ansatte. Fondens formål er at medvirke til investeringer, udvikling og udbygning af virksomheden og samtidig sikre de ansatte et økonomisk grundlag for større medbestemmelse.

I virksomheder med under 10 ansatte kan lønmodtagernes andele, hvis der er enighed herom, også blive stående på særlige vilkår og med tilsvarende formål som i større virksomheder.

3. Overskudsandele, som ikke kan blive stående i virksomheden, indbetales til en fond oprettet i hvert amt. De offentligt ansattes andele fordeles mellem amtsfondene.

Amtsfonden ledes af en bestyrelse bestående af repræsentanter for lønmodtagerorganisationerne i amtet samt af medlemmer udpeget af amtskommunen og kommunerne i amtet og af det lokale erhvervsliv. Lønmodtagerrepræsentanterne udgør et flertal i bestyrelsen.

Formålet er at styrke medstemmelsen for lønmodtagerne i virksomhederne og at styrke beskæftigelses- og erhvervsudviklingen i amtet, herunder fremme investeringer, produktudvikling og -fornyelse, forskning og uddannelse i virksomhederne samt støtte etableringen af nye virksomheder.

4. Til varetagelse af fællesopgaver for virksomheds- og amtsfonde og den gensidige sikring af lønmodtagernes medejendomsret oprettes et landsråd med repræsentanter for lønmodtagerorganisationerne, Nationalbanken, staten og enkeltpersoner med særlig økonomisk og erhvervsmæssig sagkundskab. Lønmodtagerrepræsentanterne udgør et flertal i landsrådet.

Landsrådet har til opgave at formidle investeringer, som berører flere amter, samt at yde den nødvendige service og rådgivning til lønmodtagerne under ordningens opbygning.

5. Til endelig afgørelse af eventuelle tvivlsspørgsmål vedrørende fastsættelse af overskudsandele o.lign. oprettes et overskudsdelingsnævn med repræsentanter for lønmodtagerne, det offentlige, erhvervslivet samt den økonomiske og juridiske sagkundskab.

6. I folketingsåret 1991-92 træffes der beslutning om en eventuel udlodning af afkastet.«

Forslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til folketingsbeslutning om obligatorisk overskudsdeling, medeje og medbestemmelse [af Estrup (RV) m.fl.], se nærmest følgende sag.

Ved 1. behandling blev de to beslutningsforslag afvist af arbejdsministeren og ordførerne for KF, V og CD specielt med henvisning til, at man ikke kunne gå ind for tvungen medejendomsret eller medeje. Der var imidlertid en mere positiv indstilling over for det af RV fremsatte forslag end over for nærværende forslag. Ordføreren for KrF var positivt indstillet over for nogle af intentionerne i RVs forslag, mens ordføreren for SF fandt, at et konstruktivt arbejde om OD-ordninger kun kunne finde sted, når der i folketinget var konstateret et arbejderflertal. Ordføreren for VS og FP afviste begge forslag – om end ud fra forskellige forudsætninger.

Udvalget afgav beretning over de to beslutningsforslag. I beretningen fremsatte et flertal (S, SF og RV) en fælles udtalelse om principperne for en fremtidig reform vedrørende obligatorisk overskudsdeling, medejendomsret og medbestemmelse.
Partiernes ordførere
Kaj Poulsen (S), Svend Auken (S), Bo Kristensen (KF), Laurits Tørnæs (V), Ole Henriksen (SF), Jørgen Estrup (RV), Lone Dybkjær (RV), Niels Bollmann (CD), Kristen Poulsgaard (FP), Elisabeth Bruun Olesen (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)