Luk

Luk
Luk

Luk

L 21 Forslag til lov om kommunale valg.

Samling: 1985-86
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Lovforslaget indebar bl.a., at der ikke længere skulle gælde særlige valgbarhedsbetingelser for kommunalbestyrelsesmedlemmer og amtsrådsmedlemmer. Efter lovforslaget ville en straf kun have den betydning, at et indvalgt medlem under selve afsoningen af en frihedsstraf ikke kan fungere som medlem.

I de bemærkninger, der ledsagede lovforslaget, hed det bl.a. om baggrunden for lovforslaget:

»Lovforslaget tager sigte på at afskaffe en række vilkårligheder i de nuværende regler om tab af valgbarhed som følge af idømt straf samt at indføre det i almindelig retsbevidsthed udbredte princip, at »når straffen er udstået, er tavlen vasket ren«.

Forslagsstillerne foretrækker, at det er vælgerne - og kun vælgerne - som afgør, hvem de ønsker at lade sig repræsentere af i folkevalgte organer.«

Ved 1. behandling syntes kun ordførerne for SF og FP at kunne støtte lovforslaget i den foreliggende form, om end ordføreren for CD udtrykte en positiv holdning til lovforslaget.

Kommunaludvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Karen Højte Jensen (KF), Svend Heiselberg (V), Birthe Nielsen (SF), Dagmar Kirstine Mørk Jensen (RV), Kirsten Wind Rasmussen (CD), Kristen Poulsgaard (FP), Jørgen Lenger (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)