Luk

Luk
Luk

Luk

L 4 Forvaltningslov.

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 571 af 19-12-1985
Efter 1. behanding henvist til retsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Forvaltningsloven lovfæster de væsentligste processuelle rettigheder, der tilkommer borgerne i sager hos den offentlige forvaltning.

Loven indeholder regler om inhabilitet, vejledning og repræsentation m.v., parters aktindsigt, partshøring, samtidig begrundelse, klagevejledning og tavshedspligt m.v.

Loven træder i kraft den 1. januar 1987. For kommunerne træder reglerne om partshøring og reglerne om begrundelse dog først i kraft den 1. januar 1989.

Loven er en del af den forvaltningsreform, der ud over nærværende lov omfatter lov om offentlighed i forvaltningen og en ændring af straffelovens regler om tavshedspligt, se de følgende 2 sager.

Forslag til forvaltningslov fremsattes første gang den 15. marts 1984 og genfremsattes den 3. oktober 1984. Retsudvalget afgav den 1. august 1985 beretning over udvalgets behandling af forslag til forvaltningslov og forslag til offentlighedslov, indeholdende de forslag om ændringer, retsudvalget var enedes om.

Ved fremsættelsen af nærværende lovforslag var disse ændringer vedrørende forslag til forvaltningslov indarbejdet i teksten. Se i øvrigt om behandlingen af lovforslagene i de foregående år, Folketingsårbog 1983-84, side 383 ff., og Folketingsårbog 1984-85, side 255 f. og 296.

I forhold til de tidligere fremsatte lovforslag var der endvidere optaget bestemmelser om tavshedspligt og om begrænsningen i adgangen til at videregive fortrolige oplysninger til andre forvaltningsmyndigheder. Baggrunden for disse bestemmelser i lovforslaget var tavshedspligtsudvalgets betænkning nr. 998/1984.

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling enstemmigt med 147 stemmer.
Partiernes ordførere
Erik Brünnich Smith (S), Agnete Laustsen (KF), Thor Pedersen (V), Leif Hermann (SF), Inger Marie Bruun-Vierø (RV), Birgith Mogensen (CD), Jørgen Lenger (VS), Kristen Poulsgaard (FP) og Inger Stilling Pedersen (KrF)