Luk

Luk
Luk

Luk

B 103 Forslag til folketingsbeslutning om begrænsning af elforbruget.

Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: 2. behandlet/Forkastet
Efter 1. behandling henvist til det energipolitiske udvalg.

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget pålægger regeringen at tage initiativ til nedsættelse af elforbruget efter følgende retningslinjer:

1. Der gennemføres et stop for udbygning med elvarme.

2. Der fremsættes forslag til ændring af lovgivningen efter disse retningslinjer:

- elpriserne gøres forbrugsafhængige.

- det fastslås, at lov om elforsyning omfatter elforbrug, og det pålægges bevillingshaverne at arbejde aktivt for at begrænse elforbruget.

- inden ministeren godkender eludbygningsplanerne, skal mulighederne for elbesparende foranstaltninger undersøges og beskrives.

Bevillingshaverne skal desuden mindst én gang årligt give energiministeren og Folketinget en redegørelse for de initiativer, der er blevet gennemført for at nedbringe elforbruget.

3. Der indføres progressivt stigende eltariffer, således at prisen pr. kWh vokser for elforbrug, der overstiger ca. 2.500 kWh om året.

4. Den nuværende fulde elafgiftsrefusion for industrien ophæves. Provenuet, der opnås herved, anvendes i form af selektiv støtte til fremme af ren og ressourcebesparende teknologi.

5. Der sikres bedre afregningspriser for elektricitet leveret til nettet i tilknytning til industriens egenproduktion.

6. Energiministerenn nedsætter en arbejdsgruppe med det formål at udforme et elreglement, der sikrer, at nye større elforbrugende maskiner, apparater m.v. i industrielle processer og i jordbrugssektoren opfylder en effektivitetsstandard svarende til den bedste tilgængelige teknologi.

7. Regeringen bør i EF og andre internationale sammenhænge arbejde aktivt for, at alle husholdningsapparater varedeklareres synligt og grundigt hvad angår elforbrug.

8. Forskning og produktudvikling af energieffektive elforbrugende apparater opprioriteres.

9. Der indføres en elkonsulentordning.

10. Den særlige rabatordning, der blev indført i forbindelse med »påskepakken« 1986, for elforbrug over 4.000 kWh/årligt, fjernes. Provenuet kan anvendes i form af selektiv støtte til elvarmekunder, der omstiller til en anden energiform end elvarme, f.eks. naturgas, kraftvarme, vedvarende energi m.v.«

Beslutningsforslaget forkastet, idet 20 (SF og VS) stemte for, 61 (KF, V, CD, FP og KRF) imod, mens 48 (S og RV) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Helge Mortensen (S), Annelise Gotfredsen (KF), Niels Anker Kofoed (V), Søren Riishøj (SF), Lone Dybkjær (RV), Jens Kristian Steffensen (KrF) og Steen Tinning (VS)