Luk

Luk
Luk

Luk

L 36 Forslag til lov om ændring af lov om kemiske stoffer og produkter.

Af: Miljøminister Christian Christensen (KrF)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 285 af 13-05-1987
Efter I. behandling henvist til miljø- og planlægningsudvalget.

Efter 2. behandling direkte overgang til 3. behandling.

Loven indeholder bemyndigelsesbestemmelser, hvorved miljøministeren får mulighed for at fastlægge sprøjtefrie zoner, indføre sprøjtejournaler og fastsætte uddannelseskrav. Endvidere ophæves overgrænsen for afgiften på et bekæmpelsesmiddel på 60.000 kr., og afgiften fastsættes til 3 pct. med henblik på finansiering af miljøministerens handlingsplan for nedsættelse af forbruget af bekæmpelsesmidler.

Endelig nedsættes godkendelsesperioden til 4 år for de mest farlige stoffer.

Miljøministeren oplyste ved fremsættelsen af lovforslaget, at det var en genfremsættelse af et i folketingsåret 1985-86 fremsat lovforslag, bortset fra et par mindre ændringer, se Folketingsårbog 1985-86, side 292.

Ændringerne bestod i, at den foreslåede tidsbegrænsning for samtlige godkendelser og perioden for revurdering af tidligere godkendte midler blev forlænget.

Under udvalgsarbejdet blev miljøministerens handlingsplan af 23. december 1986 for nedsættelse af forbruget af bekæmpelsesmidler inddraget.

I udvalgets betænkning over lovforslaget har miljøministeren bl.a. tilkendegivet, at der ved godkendelse af midler vil blive lagt vægt på at inddrage andre alternativer end kemiske stoffer. Ministeren har endvidere tilkendegivet, at der vil blive anlagt en meget streng vurdering af et middels sundheds- og miljømæssige effekt ved godkendelse til ikke-erhvervsmæssig anvendelse – for effektivt at begrænse brugen af bekæmpelsesmidler blandt private.

Lovforslaget vedtaget med 177 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, KRF og VS) mod 3 (FP).
Partiernes ordførere
Karl Hjortnæs (S), Jens Skrumsager Skau (V), Steen Gade (SF), Dagmar Kirstine Mørk Jensen (RV) og Ove Jensen (FP)