Luk

Luk
Luk

Luk

L 8 Forslag til lov om ændring af lov om køb på kredit.

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 687 af 17-10-1986
Beh sammen med L 5, L 6 og L 14.

Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Efter 2. behandling direkte overgang til 3. behandling.

Loven, der var et led i regeringens »kartoffelkur«, har til hensigt at forøge egenfinansieringen af løsørekøb, fremme opsparingen og nedbringe gældsætningen.

Begrænsninger af det lånefinansierede forbrug søges opnået ved at ændre kreditkøbslovens bestemmelser om kredit til forbrugere på to hovedpunkter: indførelse af et generelt krav om udbetaling på 30 pct. og maksimering af kredittiden til 3 år. Reguleringen af kreditvilkårene vedrører dog kun aftaler, hvor salgsgenstandens kontantpris overstiger 2.000 kr., samt køb med ejendomsforbehold. For så vidt angår kontokøb fastsættes det, at kontoaftaler skal indgås på nærmere angivne afdragsvilkår, der sikrer, at det skyldige beløb afdrages løbende, og at løsøregenstande på over 2.000 kr. i det væsentlige vil blive betalt på samme måde som ved almindeligt kreditkøb.

Kontrollen med overholdelse af disse bestemmelser udøves af forbrugerombudsmanden, der i medfør af markedsføringsloven vil kunne få nedlagt forbud mod markedsføring af kreditter, der ikke overholder bestemmelserne om udbetaling og kreditmaksimering.

Lovforslaget fik sin endelige udformning ved vedtagelsen af 2 af justitsministeren i betænkningen stillede ændringsforslag.

Lovforslaget vedtaget med 66 stemmer (KF, V, RV, CD og KrF) mod 62 (S, SF, FP og VS).
Partiernes ordførere
Mogens Lykketoft (S), Bernt Johan Collet (KF), Anders Fogh Rasmussen (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Jørgen Lenger (SF), Jes Lunde (SF), Aase Olesen (RV), Hans Larsen-Ledet (RV), Bente Juncker (CD), Ove Jensen (FP), Flemming Kofod-Svendsen (KrF), Keld Albrechtsen (VS) og Elisabeth Bruun Olesen (VS)