Luk

Luk
Luk

Luk

L 80 Forslag til lov om økonomisk støtte til politiske partier m.v.

Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 940 af 23-12-1986
Efter 1. behandling henvist til Udvalget for Forretningsordenen.

Efter 2. behandling direkte overgang til 3. behandling.

Lovens hovedindhold er, at politiske partier m.v., der deltager i folketingsvalg og/eller kommunale valg, skal have ret til økonomisk støtte (tilskud) til politisk arbejde.

Det årlige tilskud beregnes som et bestemt beløb for hver stemme, partiet m.v. har fået ved det senest afholdte valg. Det årlige tilskud udgør 5 kr. pr. stemme ved folketingsvalg, 2 kr. pr. stemme ved amtsrådsvalg og 3 kr, pr. stemme ved valg til kommunalbestyrelsen, i Københavns og Frederiksberg Kommuner dog 5 kr. pr. stemme på grund af den særlige kommunale struktur med såvel primær- som sekundærkommuneopgaver.

Det er en betingelse før støtte, at partierne m.v. har fået et vist antal stemmer (1.000 stemmer ved folketingsvalg, 500 stemmer ved amtsrådsvalg og 100 stemmer ved kommunalbestyrelsesvalg, i Københavns Kommune dog 500 stemmer). Også partier m.v., der ikke får mandater, er berettiget til tilskud.

Ud over disse grundlæggende bestemmelser om adgangen til at få tilskud og tilskuddets størrelse indeholder loven en række bestemmelser om administrationen af tilskudsordningen.

Det bestemmes således:

- at den centrale tilskudsordning (dvs. tilskud, der gives på grundlag af stemmetallet ved folketingsvalg) skal administreres af Indenrigsministeriet, medens de regionale og lokale tilskudsordninger (dvs. tilskud, der gives på grundlag af stemmetallene ved henholdsvis, amtsråds- og kommunalbestyrelsesvalg) skal administreres af henholdsvis amtsråd og kommunalbestyrelser,

- at tilskud ydes efter ansøgning, der indgives én gang i hver valgperiode (senest 2 måneder efter, at der har været afholdt valg),

- at årlige tilskudsbeløb udbetales én gang årligt (inden 1. april),

- at der hvert år (inden 1. marts) skal afgives en erklæring om anvendelsen af det modtagne tilskudsbeløb m.v.

- at partiets landsorganisation, henholdsvis kandidater uden for partierne, skal være legitimeret til at ansøge om og modtage tilskud efter den centrale tilskudsordning,

- at vedkommende partiorganisation eller den tegningsberettigede stiller for kandidatlisten (jf. den kommunale valglovs § 12 a, stk, 4) skal være legitimeret til at ansøge om og modtage tilskud efter den regionale og den lokale tilskudsordning, samt

- at der skal nedsættes et partistøttenævn, der skal være administrativ klageinstans for afgørelser om ydelse af tilskud truffet af henholdsvis amtsråd og kommunalbestyrelser,

Lovforslaget blev fremsat af medlemmerne af præsidiet, men var udarbejdet af Indenrigsministeriet efter forhandling med præsidiet som opfølgning af den af Folketinget den 28. maj 1986 vedtagne beslutning, jf. Folketingsårbog 1985-86, side 354.

I udvalgsbetænkningen og uden for denne (optrykt før anden behandlingen) fremsattes ændringsforslag af henholdsvis FP om offentliggørelse af partiregnskaber og af VS om en overgrænse og en mindstegrænse for tilskud, om offentliggørelse af partiregnskaber og om udvidelse af antallet af medlemmer af partistøttenævnet. Alle disse ændringsforslag forkastedes.

Lovforslaget vedtaget med 138 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD og KRF) mod 9 (FP, VS, Elsebeth Kock-Petersen (V) og Maisted (V)).
Partiernes ordførere
Svend Jakobsen (S), Knud Østergaard (KF), Svend Heiselberg (V), Lilli Gyldenkilde (SF), Niels Bollmann (CD), Pia Kjærsgaard (FP) og Keld Albrechtsen (VS)