Luk

Luk
Luk

Luk

L 62 Forslag til lov om betalingsregler for spildevandsanlæg.

Af: Miljøminister Christian Christensen (KrF)
Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 863 af 23-12-1987
Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. behandling.

Loven skal ses som et led i opfølgningen af den vandmiljøhandlingsplan, som miljø- og planlægningsudvalget anbefalede med afgivelse af en beretning den 30. april 1987 samt regeringens handlingsplan mod forurening af det danske vandmiljø med næringssalte af 31. januar 1987.

Loven tilsigter at skabe grundlag for fastsættelse af ensartede, forenklede og dermed mere forståelige og lettere administrerbare betalingsregler på spildevandsområdet.

Loven bygger på princippet om 100 pct. brugerfinansiering.

Loven er bygget op omkring en forsyningsselskabsmodel, hvor spildevandsbidrag for ensartede grupper af udledere er det samme uanset geografisk beliggenhed inden for kommunen, og uanset hvilken økonomisk belastning der er forbundet med den pågældende ejendoms deltagelse i ordningen.

Loven er baseret på den kendsgerning, at anlæg og drift af kloaksystemer og rensningsanlæg i dag i altovervejende grad sker i kommunalt regi. Det er dog fortsat efter loven muligt at opretholde eller etablere de hidtil kendte private spildevandsanlæg.

Endelig forudsætter loven, at de nærmere regler udmøntes i en såkaldt betalingsvedtægt, der udarbejdes af kommunalbestyrelsen inden for lovens rammer, således at finansieringsmønstret kan afpasses efter den enkelte kommunes konkrete forhold.

Loven fik sin endelige udformning efter vedtagelse af en række ændringsforslag stillet af miljøministeren og tiltrådt af udvalget.

Se endvidere omtalen af L 129, der omhandler støtte til investeringer i forbindelse med rensning af spildevand fra industrivirksomheder og dambrug, som ligeledes skulle indgå i opfølgningen af vandmiljøplanen.

Lovforslaget vedtaget med 139 stemmer (S, KF, SF, V, RV, CD, FP, KRF og Steenholdt (Grønl.)) mod 4 (FK).
Partiernes ordførere
Jan Trøjborg (S), Niels Ahlmann-Ohlsen (KF), Kurt Hansen (SF), Peder Sønderby (V), Marianne Jelved (RV), Kirsten Madsen (FP), Jørgen Tved (FK) og Kristian R. Kristensen (KrF)