Luk

Luk
Luk

Luk

B 1 Indstilling fra Udvalget til Prøvelse af Valgene.

Af: ()
Samling: 1987-88 (2. samling)
Status: 1. behandling/vedtaget
I udvalgets betænkning gennemgås valget på Færøerne, i Grønland og i Danmark på grundlag af det fra statsministeren og indenrigsministeren fremsendte materiale.

Af valgbogen for Færøerne og af den foreløbige opgørelse fra rigsombudsmanden i Grønland fremgik, at der ikke var modtaget klager over valget i disse områder, ligesom der heller ikke i øvrigt var oplysninger om fejl eller uregelmæssigheder i forbindelse med valgets afholdelse eller opgørelse, og udvalget indstillede enstemmigt disse valg til godkendelse.

For så vidt angår valget i Danmark indeholder udvalgets betænkning en gennemgang af Indenrigsministeriets redegørelse vedrørende stemmesedlerne, valgbøgerne og valgbogsafskrifterne. Endvidere omtales en fejl i valgbogen for Københavns Amts 6. kreds, Gladsakse, der var blevet opdaget og rettet på Indenrigsministeriets foranledning. Af de 9 klager, der var fremsendt vedrørende valghandlingen, var der i 4 fremsat ønske om en ekstra fintælling. Ud over en kommentar til de enkelte klager indeholder betænkningen derfor en redegørelse for hidtidig praksis ved sådanne anmodninger. Endelig var modtaget en klage vedrørende Indenrigsministeriets fortolkning af reglerne om, hvornår et parti var berettiget til at få del i tillægsmandaterne. Udvalget tilsluttede sig her Indenrigsministeriets fortolkning og havde ikke i øvrigt bemærkninger til ministeriets beregninger.

Der var ikke over for udvalget rejst tvivl om nogen af de valgte kandidaters valgbarhed, og udvalget indstillede enstemmigt samtlige 175 kandidater til godkendelse.

Indstillingen vedtaget enstemmigt med 147 stemmer (S, KF, V, SF, FP, RV, CD og KRF).