Luk

Luk
Luk

Luk

L 66 Forslag til møntlov.

Af: Industriminister Nils Wilhjelm (KF)
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven samles den nugældende møntlov og lov om afrunding af visse ørebeløb. Samtidig får industriministeren efter loven bemyndigelse til efter forhandling med Danmarks Nationalbank at lade præge og udstede mønter og til at fastsætte bestemmelser om indkaldelse og ugyldiggørelse af mønter og om afrunding af visse ørebeløb.

Om baggrunden for lovforslaget henvises i den skriftlige fremsættelse til et ønske fra Nationalbanken om rationalisering af møntproduktionen, og i den forbindelse anføres det, at fremstillingsomkostningerne for de nuværende 5- og 10-ører var blevet langt større end mønternes pålydende.

Endvidere var der bl.a. anført følgende: »Hertil kommer, at disse mønter har mistet betydning i omsætningen og fået karakter af »engangsmønter« enten på grund af direkte bortkastning eller passiv henlægning.

Mere konkret er det hensigten, at bemyndigelsen i første omgang skal anvendes til at afskaffe 5- og 10-ører og indføre en 50-øres mønt. Arbejdet hermed kan indledes, så snart loven er vedtaget, således at Den kgl. Mønt så hurtigt som muligt kan begynde den nødvendige omlægning af møntproduktionen.«

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 116 stemmer (S, KF, SF, V, FP, RV, CD, KRF og Steenholdt (Grønl.)).
Partiernes ordførere
Erling Olsen (S), Kai Dige Bach (KF), Jens Peter Jensen (V), Birthe Hansen (SF), Kim Behnke (FP), Niels Bollmann (CD), Hans Larsen-Ledet (RV) og Henning Lysholm (KrF)