Luk

Luk
Luk

Luk

L 98 Forslag til lov om afgift af visse chlorfluorcarboner og haloner

(CFC-afgift).

Af: Miljøminister Lone Dybkjær (RV)
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Beh sammen med B 9.

Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Den foreslåede miljøafgift er et element i et forslag til handlingsplan for reduktion af CFC-forbruget.

Hovedsigtet med handlingsplanen og loven er at begrænse udslippet af visse kemiske stoffer, som kan medføre nedbrydning af ozonlaget og ændringer i klimaet. Sigtet er dermed i overensstemmelse med de forpligtelser, som Danmark har indgået ved at underskrive en international aftale i FN-regi om stoffer, der nedbryder ozonlaget (Montrealprotokollen) i september 1987. EF-landene vedtog i juni 1988 en rådsbeslutning om at ratificere protokollen og en forordning, der implementerer protokollen i EF. Handlingsplanen og denne lov om miljøafgift foreslås som et supplement til forordningen. Den i loven fastsatte afgift er et af virkemidlerne til at begrænse udslippet til atmosfæren af ozonnedbrydende stoffer. Afgiften vil sammen med de øvrige elementer i handlingsplanen have en generelt forbrugsbegrænsende effekt, idet virksomhederne tilskyndes til øget genindvinding og genanvendelse, anvendelse af alternative teknologier og fremstilling af alternative produkter.

Afgift pålægges en række kemiske stoffer, såkaldte chlorfluorcarboner og haloner. Afgiften pålægges endvidere erhvervsmæssig indførsel af en række varekategorier, som indeholder de nævnte kemiske stoffer.

For at mindske konkurrenceforvridning for den danske eksport af varer, der indeholder de afgiftsbelagte stoffer, vil afgiften blive tilbagebetalt for de eksporterede varer. For at tilskynde til at reducere det tab af CFC til omgivelserne, som sker under produktion af varerne, sker der kun tilbagebetaling for den mængde af de afgiftsbelagte stoffer, som stadig findes i den færdige vare.

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelse af en række ændringsforslag stillet af miljøministeren. Ændringsforslagene indebærer bl.a. en omlægning af afgifter, således at der kun pålægges afgift på anvendelse af CFC og halonråvarer i Danmark, når stofferne anvendes til forenkling af de i loven nævnte 15 varegrupper.

Loven skal desuden ses i sammenhæng med to forslag om miljøafgifter, som blev fremsat samtidig med dette lovforslag. Det drejer sig om forslag til ændring af to eksisterende afgiftslove vedrørende engangsservice og emballage, hvor afgiftstaksten foreslås sat op med henblik på at fremme genbrug og anvendelse af renere teknologi. Se nærmeste 2 efterfølgende lovforslag.

Lovforslaget vedtaget med 130 stemmer (S, KF, SF, V, RV, KRF og Steenholdt (Grønl.)) mod 21 (FP og CD).
Partiernes ordførere
Jan Trøjborg (S), Bernt Johan Collet (KF), Svend Erik Hovmand (V), Leif Hermann (SF), Knud Lind (FP), Lis H. Noer (CD), Marianne Jelved (RV) og Knud Glønborg (KrF)