Luk

Luk
Luk

Luk

L 235 Forslag til lov om ændring af lov om udnyttelse af vedvarende energikilder m.v. og lov om elforsyning.

Af: Energiminister Anne Birgitte Lundholt (KF)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Det Energipolitiske Udvalg (EPU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven fastsætter regler for afholdelse af omkostningerne ved tilslutning af vindkraftanlæg til elnettet. Desuden fastsættes betalingen for elektricitet fra vindmøller til 85 pct. af salgsprisen til almindelige forbrugere. Endelig får energiministeren bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler om vindkraftanlægs opstilling og tilslutning til elnettet, betaling af omkostninger ved tilslutning af vindkraftanlæg og prisafregningen for elektricitet fra vindkraftanlæg.

Lovforslaget fik sin endelige udformning på baggrund af en aftale af 9. marts 1992 mellem regeringen og S om tilslutningsvilkår for vindmøller og decentrale kraftvarmeværker og udligning i forbindelse hermed i elsektoren. Aftalens ordlyd var følgende:

'I forbindelse med behandlingen af L 235 om udnyttelse af vedvarende energikilder m.v. og lov om elforsyning samt med henvisning til tilsvarende problemer for især de mindre decentrale kraftvarmeværker fastsættes der inden 1. juni 1992 regler, hvorefter vindmøller og decentrale kraftvarmeværker alene skal betale for tilslutning til 10 kV-nettet. Udbygningen af dette skal således være en opgave for elsektoren som sådan, således at det ikke kun skal kunne fungere som et distributionsnet, men også som et effektivt opsamlingsnet for el.

Energiministeren opfordrer Elsam og Elkraft til inden 1. juni 1992 at træffe beslutning om at etablere en økonomisk udligningsordning i henholdsvis Elsam og Elkraft for påvirkningen af vindmøller og decentrale kraftvarmeværker svarende til princippet bag udligningen i brændselspriserne mellem kraftværkerne. For vindmøllernes vedkommende er det den totale økonomiske belastning for de pågældende kraftværksområder, der skal være grundlaget for udligningen.

Om nødvendigt fremsætter energiministeren lovforslag til sikring af gennemførelsen af ovenstående til oktober 1992.'

Ved 2. behandling vedtog man to ændringsforslag fra energiministeren i Det Energipolitiske Udvalgs betænkning over lovforslaget. Hensigten med forslagene var at gennemføre den del af aftalen, som angik betaling af omkostninger i forbindelse med vindkraftanlægs tilslutning til elnettet.

Med hensyn til den del af aftalen, der vedrørte tilslutning af de decentrale kraftværker til elnettet, henvises til omtalen af lovforslag nr. L 258.

Lovforslaget vedtaget med 117 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 7 (FP).
Partiernes ordførere
Henning Gjellerod (S), Filt Jensen (V), Per Tærsbøl (KF), Søren Riishøj (SF), Kim Behnke (FP), Peter Duetoft (CD), Jens Bilgrav-Nielsen (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)