Luk

Luk
Luk

Luk

L 52 Forslag til lov om frø, kartofler og planter.

Af: Landbrugsminister Laurits Tørnæs (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ifølge loven opretholdes landbrugsministerens beføjelse efter den dagældende lov om handel med frø, såsæd, læggekartofler og planter til at fastsætte bestemmelser om kvalitet og sundhed af det formeringsmateriale (planter, levende plantedele og frø), der produceres i Danmark og bringes i omsætning. Formålet hermed er at sikre forbrugerne (dvs. jordbrugserhvervene) frø, såsæd og andet godkendt formeringsmateriale af godkendt kvalitet og sundhed.

Landbrugsministerens hidtidige bemyndigelse til at fastsætte kvalitetsnormer m.m. for spisekartofler er indarbejdet i loven.

Ud over den anførte regelsanering på kartoffelområdet indeholder loven en modernisering af kontrolordningerne, der bringer dem på linie med andre kontrolordninger under Landbrugsministeriet.

Lovens bestemmelser vil være gældende for formeringsmateriale fremstillet ved anvendelse af genteknologi, men med respekt for reglerne i lovgivningen om miljø og genteknologi (lov nr. 356 af 6. juni 1991), herunder regler om udsætning af genteknologisk modificerede planter.

Ifølge bemærkningerne til lovforslaget var der tale om en genfremsættelse med enkelte ændringer af lovforslag nr. L 19 fra folketingsåret 1990-91 (jf. Årbog og Registre 1990-91, side 83). Dette forslag bortfaldt på grund af udskrivelsen af folketingsvalg i december 1990.

Ved forslaget tilsigtedes en forenkling og modernisering af lov om handel med frø, såsæd, læggekartofler og planter, jf. lovbekendtgørelse nr. 789 af 11. december 1987, og lov om handel med kartofler, jf. lovbekendtgørelse nr. 817 af 11. december 1987.

For så vidt angår såsæd, markfrø, grønsagsfrø, læggekartofler og forstligt formeringsmateriale var der ifølge forslagets bemærkninger tale om gennemførelse af de harmoniseringsdirektiver, der var vedtaget af De Europæiske Fællesskabers Råd, og om opretholdelse af gældende bekendtgørelser herom.

Lovforslaget vedtaget med 115 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 8 (FP).
Partiernes ordførere
Henrik Dam Kristensen (S), Christian Mejdahl (V), Birthe Hansen (SF), Niels Højland (FP) og Finn Eriksen (CD)