Luk

Luk
Luk

Luk

L 60 Forslag til lov om ændring af lov om betalingskort m.v.

Af: Industriminister Anne Birgitte Lundholt (KF)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven indføres først og fremmest nye ansvars- og tabsbegrænsningsregler, der udtrykkeligt tager stilling til spørgsmålet om opbevaring af den såkaldte PIN-kode. Således indføres en selvrisiko på 1.200 kr., som indehaveren af et betalingskort hæfter for, når andre uberettiget bruger kortet og den personlige hemmelige kode. Hvis misbrug af kortet skyldes en groft uforsvarlig adfærd, eller hvis indehaveren af kortet har overladt det til en anden, hæfter indehaveren af kortet med op til 8.000 kr. Endelig medfører loven, at kortindehaveren hæfter uden beløbsbegrænsning for tab, der skyldes, at indehaveren har oplyst koden til den, der har misbrugt betalingskortet. Herudover medfører loven, at man ophæver bestemmelserne om registrering af udstederen af kortet, og at det rådgivende betalingskortudvalg bliver nedlagt.

Loven giver endvidere industriministeren mulighed for at undtage visse betalingssystemer fra lovens område, f.eks. forudbetalte betalingskort, der anvendes i stedet for skillemønt.

Det er herudover i loven fastsat, at betalingskort under visse forudsætninger må kombineres med andre funktioner, ydelser eller rabatordninger.

Endelig medfører loven, at reglerne om registrering, anvendelse og videregivelse af oplysninger begrænses til alene at angå oplysninger om de betalinger, der foretages med kortet.

Om baggrunden for lovforslaget henviste industriministeren til, at hun i januar 1990 fremsatte et forslag til lov om ændring af lov om betalingskort (jf. L 128 i Årbog & Registre 1989-90, side 118). Dette forslag var et led i regeringens afbureaukratisering, og det blev fremsat under hensyn til den teknologiske udvikling og den øgede samhandel over landegrænser ved hjælp af betalingskort. Den politiske debat ved behandlingen af dette lovforslag viste, at loven burde underkastes en bredere revision. Det var på den baggrund, nærværende lovforslag nr. L 60 blev fremsat.

Efter ministerens opfattelse var dette forslag til revision af betalingskortloven en væsentlig modernisering, afklaring og forenkling af lovgivningen på området til gavn for såvel forbrugerne som erhvervslivet.

I udvalgets betænkning havde udvalget nærmere angivet nogle synspunkter omkring administrationen af betalingskortområdet.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 122 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Lissa Mathiasen (S), Pia Larsen (V), Flemming Hansen (KF), Tommy Dinesen (SF), Michael Kock (FP), Sonja Albrink (CD), Niels Helveg Petersen (RV) og Knud Glønborg (KrF)