Luk

Luk
Luk

Luk

L 231 Forslag til lov om ændring af straffeloven og retsplejeloven.

(Rejsedommerordning, forkyndelse, udeblivelsesdomme i straffesager samt lønindeholdelse for bøder, sagsomkostninger og konfiskerede beløb m.v.).

Af: Justitsminister Erling Olsen (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven skabes det lovmæssige grundlag for en forsøgsordning med et rejsehold af dommere. Rejseholdet består af 3 dommere og nogle kontorfunktionærer, der efter landsretspræsidentens bestemmelse kan yde assistance til et byretsdommerembede, når det af ressourcemæssige årsager skønnes hensigtsmæssigt. Der ansættes en dommer ved Østre Landsret og to dommere ved Vestre Landsret til denne opgave.

Endvidere skabes der hjemmel til, at politiet kan foretage indeholdelse i løn m.v. for bøder og sagsomkostninger og konfiskerede beløb.

Loven indebærer forskellige forenklinger og rationaliseringer af retsplejelovens bestemmelser om forkyndelse i borgerlige sager og straffesager. I en række tilfælde kan forkyndelse undlades og underretning til den pågældende i stedet gives pr. brev.

Loven indeholder endvidere nye regler, der muliggør en videre anvendelse af udeblivelsesdomme i straffesager end tidligere.

Endelig gives der ved loven justitsministeren bemyndigelse til administrativt at fastsætte nærmere regler om antagelse og vederlæggelse af såkaldte bistandsværger og om disses opgaver og nærmere beføjelser.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at hensigten med forslaget generelt var at bidrage til en hurtigere og lettere sagsbehandling, herunder at medvirke til, at retternes berammelsestider kunne reduceres. Lovforslaget skulle bl.a. ses i sammenhæng med den redegørelse om hurtigere behandling af voldssager og andre sager i retsplejen, som Justitsministeriet sendte til Retsudvalget den 17. januar 1994.

Det fremgik endvidere, at den foreslåede nye hjemmel til at idømme frihedsstraf var udformet mindre vidtrækkende end det lovforslag, der blev fremsat den 6. november 1991 af den daværende konservative justitsminister (Engell) (se Årbog & Registre 1991-92, side 116).

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 108 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Ole Espersen (S), Inge Dahl-Sørensen (V), John Vinther (KF), Jens Thoft (SF), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Sonja Albrink (CD), Bjarne Ørum (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)