Luk

Luk
Luk

Luk

L 243 Forslag til lov om ændring af lov om private bidrag til politiske partier og offentliggørelse af politiske partiers regnskaber.

(Åbne partiregnskaber m.v.).

Af: Justitsminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1994-95
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 244 og B 102.

Efter 1. beh henvist til Udvalget for Forretningsordenen (UFO).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Udvalget for Forretningsordenen (UFO).

Loven har til formål at skabe større åbenhed om de politiske partiers regnskaber samt sikre en videre oplysningspligt over for medlemmer af fagforeninger m.v. om deres mulighed for ikke at bidrage til politiske partier gennem fagforeningsbidraget.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at åbenheden skulle gennemføres dels ved, at de politiske partier - i modsætning til i dag - i deres regnskaber skal oplyse navnet på de private fysiske eller juridiske personer, der yder særligt store tilskud til partierne, dels ved, at regnskaberne skal indeholde oplysning om det pågældende partis balance og egenkapital.

Herudover skulle loven sikre en vis kontrol med opfyldelsen af den pligt, som fagforeninger m.v. efter loven har til at give medlemmerne mulighed for at bestemme, at deres kontingent ikke skal anvendes til støtte til poliske partier eller partipoliske formål i øvrigt.

Det fremgik af betænkningen fra Udvalget for Forretningsordenen, at V og FP ønskede bestemmelserne om oplysningspligt yderligere fremhævet, medens SF ønskede bestemmelserne om partiregnskaberne mere detaljerede.

Lovforslaget vedtaget med 86 stemmer (S, KF, FP, RV, EL og CD) mod 30 (V); 10 (SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Pia Gjellerup (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Helge Sander (V), Torben Rechendorff (KF), Holger K. Nielsen (SF), Kim Behnke (FP), Jørgen Estrup (RV), Jette Gottlieb (EL) og Arne Melchior (CD)