Luk

Luk
Luk

Luk

L 92 Forslag til lov om ændring af lov om Danmarks Grundforskningsfond.

(Mulighed for en delvis uddeling af fondens kapital og ændring af fondens uddelingspraksis).

Af: Forskningsminister Jytte Hilden (S)
Samling: 1997-98 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Forskningsudvalget (FKU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Med loven får Grundforskningsfonden mulighed for, hvis det er nødvendigt for at opretholde samlede årlige uddelinger på ca. 200 mio. kr., at anvende op til halvdelen af fondens oprindelige grundkapital til uddeling frem til år 2006. Forskningsministeren bemyndiges endvidere til efter forhandling med Rigsrevisionen at fastsætte, hvordan fondens midler skal anbringes.

Herudover sker der nogle organisatoriske ændringer.

Der skal i folketingsåret 2002-03 fremsættes forslag til revision af lovens bestemmelser om fondens organisation og muligheder for at anvende fondens midler.

Det fremgik af bemærkningerne, at den økonomiske udvikling havde medført, at fonden ikke uden tilførelse af midler kunne yde tilskud i det forudsatte omfang, der skulle sikre, at fonden fortsat kunne medvirke til at styrke enestående dansk forskning på internationalt niveau og øge kvaliteten af den unge generation af forskere. I den forbindelse var det endvidere hensigten at give fonden vide rammer for at øge kapitalafkastet, så nedskrivningen af grundkapitalen blev så begrænset som muligt.

Revisionsbestemmelsen var begrundet i et ønske om, at der skulle ske en afklaring ca. 3 år før udløbet af den periode på 8 år, hvor fonden måtte anvende op til halvdelen af grundkapitalen.

Lovforslaget vedtaget med 110 stemmer (S, V, KF, SF, RV, EL, CD og DF) mod 3 (FP).
Partiernes ordførere
Sonja Mikkelsen (S), Henning Urup (V), Grethe Rostbøll (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Dorit Myltoft (RV), Bruno Jerup (EL) og Addi Andersen (CD)