Luk

Luk
Luk

Luk

L 107 Forslag til lov om ændring af forskellige energiafgiftslove.

(Afgiftsforhøjelser og afgift af varme produceret ved affaldsforbrænding m.v.).

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 1997-98 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Beh sammen: L 106 og L 107.

Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven forhøjes afgifterne på energi til opvarmning, elektricitet og benzin gradvis i perioden fra 1. juli 1998 til 1. januar 2002, og der indføres afgift på varme produceret ved affaldsforbrænding.

Endvidere indføres godtgørelse for olieafgift for brændstoffer anvendt til afprøvning af skibsmotorer; der indføres afgiftspligt for forbrugere, der indgår aftaler om direkte køb af el fra udenlandske virksomheder, og der indføres mulighed for i en 4-årig periode at opgøre betalingen af elafgiften netto som forskellen mellem elektricitet modtaget fra nettet og elektricitet leveret fra solceller til nettet.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger at hovedsigtet var at give større incitamenter til mere miljømæssig adfærd og på længere sigt bidrage til omlægningen af skattestrukturen væk fra skat på arbejdsindkomst - fortrinsvis for lavtlønnede - og over mod grønne afgifter. På kort sigt skulle forslaget nedbringe en uønsket stor vækst i privatforbruget.

Lovforslaget var en del af regeringens pinsepakke, jf. omtalen under L 92.

Lovforslaget vedtaget med 56 stemmer (S, SF, RV og EL) mod 55 (V, KF, DF, CD, FP og KRF).
Partiernes ordførere
Erik Mortensen (S), Peter Brixtofte (V), Flemming Hansen (KF), Aase D. Madsen (DF), Aage Frandsen (SF), Morten Helveg Petersen (RV), Frank Aaen (EL), Flemming Kofod-Svendsen (KrF) og Kim Behnke (FP)