Luk

Luk
Luk

Luk

F 48 Hvilke oplysninger kan regeringen give om regeringens forslag til bilateral øststøtte i 2002, herunder eventuelle nye bevillinger, i forhold til SR-regeringens forslag til finanslov for 2002 og om regeringens forslag til bilateral øststøtte for 2003, herunder eventuelle nye bevillinger?

Til: Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 2001-02 (2. samling)
Status: Foretaget
Under forhandlingen fremsattes følgende:

Forslag til vedtagelse:

V 71. Af Tina Nedergaard (V), Peter Skaarup (DF) og Gitte Seeberg (KF).

Fremsat .............. FF 6884
Vedtaget .............. FF 7019

V 72. Af Jeppe Kofod (S), Jørn Jespersen (SF), Morten Helveg Petersen (RV), Keld Albrechtsen (EL) og Jann Sjursen (KRF).

Fremsat .............. FF 6886
Bortfaldet ............. FF 7019

Fuld tekst:

V 71. Af Tina Nedergaard (V), Peter Skaarup (DF) og Gitte Seeberg (KF):

»Folketinget tager regeringens nye øststøttestrategi til efterretning og tilslutter sig, at øststøtten fokuseres på de baltiske lande og Polen og for ikkekandidatlande på Rusland. Folketinget støtter, at et bedre miljø fortsat er det vigtigste indsatsområde.«

V 72. Af Jeppe Kofod (S), Jørn Jespersen (SF), Morten Helveg Petersen (RV), Keld Albrechtsen (EL) og Jann Sjursen (KRF):

»Folketinget beklager VK-regeringens massive nedskæringer på 1,7 mia. kr. i 2002-03 i Danmarks støtte til Central- og Østeuropa i forhold til den øststrategi, SR-regeringen fik meget bred tilslutning til i Folketinget i sommeren 2001 - også fra de nuværende regeringspartier.

Den kun et år gamle øststøttestrategi var udtryk for en fælles forståelse af, at det netop er i disse år forud for EU-udvidelsen, at de fleste lande i Central- og Østeuropa har et særlig påtrængende behov for indsatsen.

Folketinget opfordrer derfor regeringen til

- at trække besparelserne tilbage,

- at fastholde og udvikle de positive miljøeffekter af den hidtidige danske støtte,

- at lægge vægt på danske virksomheders muligheder i Central- og Østeuropa, og

- at sikre, at Demokratifonden fortsat er et vigtigt folkeligt element i øststøtten, hvor befolkningerne i Danmark og i Central- og Østeuropa kan finde sammen om at søge støtte til fælles projekter.«

Afstemning:

V 71 vedtaget med 62 stemmer (V, DF og KF) mod 47 (S, SF, RV, EL og KRF).

V 72 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Tina Nedergaard (V), Jeppe Kofod (S), Mogens Lykketoft (S), Peter Skaarup (DF), Gitte Seeberg (KF), Jørn Jespersen (SF), Morten Helveg Petersen (RV) og Jann Sjursen (KrF)