Luk

Luk
Luk

Luk

L 7 Forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund, lov om etablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie og kondensat og lov om visse havanlæg.

(Grænseoverskridende felter m.v.).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Samling: 2001-02 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Det Energipolitiske Udvalg (EPU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven ændrer nedennævnte love på følgende punkter:

- I undergrundsloven indsættes en bemyndigelse til økonomi- og erhvervsministeren til at indgå aftale med nabolande om indvinding af kulbrinter, der strækker sig over sokkelgrænsen.

- I rørledningsloven indsættes en bestemmelse om betaling af et fortjenstelement for transport gennem dansk rørledning af udenlandsk produceret råolie og kondensat. Endvidere indsættes i rørledningsloven og i havanlægsloven en hjemmel til at opkræve betaling for myndighedernes udgifter ved sagsbehandlingen.

Det fremgik af bemærkningerne, at formålet med lovforslaget var at sikre den fremtidige udvikling og indtjening i forbindelse med visse aktiviteter på undergrundsområdet.

For at kunne udnytte forekomster af kulbrinter, som strakte sig over både Danmarks og en nabostats sokkelområde, var det nødvendigt, at der kunne indgås aftale med nabostaten om udnyttelsen. Det var forventningen, at den første aftale kunne indgås i 2002, og det var årsagen til fremsættelsen af lovforslaget.

Lovforslaget var en stort set uændret genfremsættelse af lovforslag nr. L 15 (1. samling).

Lovforslaget vedtaget med 111 stemmer (V, S, DF, KF, SF, RV og KRF) mod 2 (EL).
Partiernes ordførere
Kim Andersen (V), Torben Hansen (S), Aase D. Madsen (DF), Helle Sjelle (KF), Anne Grete Holmsgaard (SF), Martin Lidegaard (RV), Keld Albrechtsen (EL) og Bodil Kornbek (KrF)