Luk

Luk
Luk

Luk

F 11 Hvilke initiativer agter regeringen at tage for at sikre, at loven om Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) kommer til at leve op til gældende internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt?

Af: Ole Sohn (SF) og Aage Frandsen (SF)
Til: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Samling: 2003-04
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag til vedtagelse:

V 21. Af Ole Sohn (SF) og Line Barfod (EL).

Fremsat .............. FF 1591
Bortfaldet .............. FF 1698

V 22. Af Kim Andersen (V), Colette L. Brix (DF), Carina Christensen (KF) og Naser Khader (RV).

Fremsat .............. FF 1591
Vedtaget ............... FF 1698

V 23. Af Niels Sindal (S).

Fremsat .............. FF 1595
Bortfaldet .............. FF 1698

Fuld tekst:

V 21. Af Ole Sohn (SF) og Line Barfod (EL):

»Idet Folketinget konstaterer,

- at ILO ved flere lejligheder har kritiseret dele af loven om Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) samt henstillet til regeringen at ændre loven i overensstemmelse hermed,

opfordres regeringen til

- at afskaffe de lovbestemmelser i loven om Dansk Internationalt Skibsregister, som - i modstrid med ILO's grundlæggende konventioner om arbejdstagerrettigheder - forhindrer danske lønmodtagerorganisationer i at organisere alle arbejdstagere på danske skibe og forhandle og indgå overenskomst på deres vegne for derved at bringe loven om Dansk Internationalt Skibsregister i overensstemmelse med ILO's konventioner nr. 87 og nr. 98 om grundlæggende arbejdstagerrettigheder, og således at de almindeligt gældende fagretslige regler kan finde anvendelse.«

V 22. Af Kim Andersen (V), Colette L. Brix (DF), Carina Christensen (KF) og Naser Khader (RV):

»Folketinget ønsker at skabe gode og stabile rammer for dansk skibsfart, som kan sikre fortsat vækst til gavn for det danske samfund.

Folketinget ser fortsat Dansk Internationalt Skibsregister som en hjørnesten i dansk skibsfartspolitik til bevarelse og udvikling af den danske handelsflåde og dennes internationale konkurrenceevne.

Folketinget opfordrer regeringen til at give Tinget en redegørelse om DIS sammenlignet med andre internationale registre.

Folketinget ser frem til at modtage den søfartspolitiske vækststrategi om maritime kompetencer og vækst, som Økonomi- og Erhvervsministeriet har udarbejdet.

Folketinget anmoder økonomi- og erhvervsministeren om løbende at orientere Folketinget om udviklingen i DIS, herunder om antallet af skibe, tonnagen, beskæftigelsen til søs og i land, samt om valutaindtjeningen i rederierhvervet.«

V 23. Af Niels Sindal (S):

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte forslag, der opfylder ILO's anbefalinger vedrørende Dansk Internationalt Skibsregister, og i forbindelse hermed at fremlægge en analyse af de beskæftigelsesmæssige og økonomiske konsekvenser heraf.«

Afstemning:

V 22 vedtaget med 64 stemmer (V, DF, KF, RV og KD), mod 10 (SF og EL); 33 (S) stemte hverken for eller imod.

V 21 og V 23 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Kim Andersen (V), Niels Sindal (S), Colette L. Brix (DF), Carina Christensen (KF), Ole Sohn (SF), Naser Khader (RV) og Line Barfod (EL)