Luk

Luk
Luk

Luk

L 152 Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven, retsplejeloven, lov om indhentning af tilbud i bygge- og anlægssektoren og lov om Klagenævnet for Udbud.

(Styrket indsats mod karteller, forbedrede kontrol- og efterforskningsinstrumenter og mere konkurrence om offentlige ydelser).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet
Efter 1. behandling henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2. behandling direkte overgang til 3. behandling.

Loven indeholder et straflempelsesprogram. Ideen hermed er, at karteldeltagere kan undgå tiltale eller få deres straf sat ned ved at henvende sig til myndighederne med oplysninger, der kan bidrage til opklaring af kartellet. Herudover indføres nye efterforskningsinstrumenter for myndighederne.

Konkurrencestyrelsen får således bl.a. adgang til at besigtige indholdet af lommer, tasker og lign., når styrelsen går på kontrolundersøgelse.

Endvidere giver loven Konkurrencestyrelsen kompetence til at afslutte en sag ved udstedelse af et administrativt bødeforelæg, og ansatte i Konkurrencestyrelsen kan beskikkes af Rigsadvokaten til i byretteme at rejse og udføre tiltale i visse tilståelsessager om overtrædelse af konkurrenceloven. Loven betyder også, at Konkurrencerådsmedlemmernes uafhængighed bliver præciseret.

En række elementer i loven sigter desuden mod at styrke konkurrencen om offentlige opgaver. Loven tillægger bl.a. Konkurrencestyrelsen en klar kompetence til at indhente oplysninger om offentlige indkøb.

Lovforslaget vedtaget med 107 stemmer (V, S, DF, KF, RV og Louise Frevert (UFG)) mod 14 (SF og EL).
Lovforslaget vedtaget med 107 stemmer (V, S, DF, KF, RV og Louise Frevert (UFG)) mod 14 (SF og EL)
Partiernes ordførere
Jacob Jensen (V), Jens Christian Lund (S), Colette L. Brix (DF), Per Ørum Jørgensen (KF), Poul Erik Christensen (RV), Poul Henrik Hedeboe (SF) og Frank Aaen (EL)