Luk

Luk
Luk

Luk

L 18 Forslag til lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Serbien.

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet
Med loven kan regeringen tiltræde en ny dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Serbien. Overenskomsten afløser i forholdet mellem Danmark og Serbien den dobbeltbeskatningsoverenskomst, der i 1981 blev indgået mellem Danmark og det daværende Jugoslavien.

Overenskomsten indeholder regler for, hvornår Danmark henholdsvis Serbien kan beskatte forskellige former for indkomst, som en person, der er hjemmehørende i den ene stat (bopælsstaten), modtager fra den anden stat (kildestaten), og om, hvordan dobbeltbeskatning undgås.

Efter overenskomsten kan kildestaten højst beskatte udbytter udloddet fra et datterselskab til et moderselskab med 5 pct., når moderselskabet ejer mindst 25 pct. af kapitalen i datterselskabet. I alle andre tilfælde kan kildestaten beskatte udloddede udbytter med 15 pct.

Renter og royalties kan beskattes i kildestaten med 10 pct., hvis den retmæssige ejer er hjemmehørende i den anden stat. Renter kan dog ikke beskattes i kildestaten, hvis modtageren er den anden stat, dennes centralbank eller en offentlig institution i den anden stat.

Offentlige ydelser (herunder sociale pensioner) kan beskattes i kildestaten. Det samme gælder for private pensioner, hvis kildestaten har givet fradrag for indbetalingerne.

Efter den hidtidige overenskomst kunne private pensioner kun beskattes i bopælsstaten. Med loven får pensionister, som den 15. maj 2009 (datoen for undertegnelsen af overenskomsten) var hjemmehørende i Serbien, og som på dette tidspunkt modtog pension fra Danmark, ikke deres forhold ændret. For nye pensionister vil der blive tale om beskatning i Danmark.

Dobbeltbeskatning ophæves ved creditmetoden, så Danmark som bopælsstat nedsætter sin skat med den skat, der er betalt i Serbien. Nedsættelsen kan dog højst udgøre et beløb svarende til den danske skat, der falder på den serbiske indkomst.

Loven trådte i kraft den 1. december 2009.
Lovforslaget enstemmigt vedtaget med 105 stemmer.
Partiernes ordførere
Karsten Lauritzen (V), Thomas Jensen (S), Mikkel Dencker (DF), Jesper Petersen (SF), Mike Legarth (KF) og Frank Aaen (EL)