Luk

Luk
Luk

Luk

L 34 Forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og sundhedsloven.

(Begrænsning af ressourcereglen ved kræftscreeninger, udvidelse af lægemiddelskadeordningen i nød- og beredskabssituationer m.v.).

Af: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S)
Samling: 2019-20
Status: Stadfæstet
Lovforslaget begrænser ressourcereglen i loven om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Reglen indebærer, at patienter ikke er berettiget til erstatning, hvis skaden kan henføres til ressourcemæssige begrænsninger i en region.

Forslaget indebærer, at personer, der fremover påføres en skade som følge af forsinket indkaldelse til screeningsundersøgelse for brystkræft, får adgang til patienterstatning, hvis klage- og erstatningslovens øvrige erstatningsbetingelser er opfyldt.

Forslaget indskriver også tilbuddene om undersøgelse for livmoderhalskræft og tyk- og endetarmskræft i sundhedsloven som patientrettigheder. Ressourcereglen i klage- og erstatningsloven finder herefter ikke anvendelse for skader opstået som følge af forsinket indkaldelse til screening for bryst-, livmoderhals- og tyk- og endetarmskræft, selv om forsinkelsen kan begrundes i ressourcemæssige forhold.

Specialtandlæger i ortodonti og tand-, mund- og kæbekirurgi bliver fritaget fra krav om at afholde udgifter til klage- og erstatningssager, der kan henføres til disse tandlæger.

Lovforslaget udvider også dækningsområdet for patienterstatningsordningen i forhold til en række særlige grupper af lægemidler.
Forslaget blev vedtaget. For stemte 102 (S, V, DF, RV, SF, EL, KF, ALT, NB og LA), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.
Partiernes ordførere
Rasmus Horn Langhoff (S), Martin Geertsen (V), Stinus Lindgreen (RV), Lise Bech (DF), Kirsten Normann Andersen (SF), Peder Hvelplund (EL), Per Larsen (KF), Susanne Zimmer (ALT), Lars Boje Mathiesen (NB) og Henrik Dahl (LA)