Luk

Luk
Luk

Luk

L 126 Forslag til lov om ændring af straffeloven, lov om pas til danske statsborgere m.v. og udlændingeloven.

(Styrket indsats mod negativ social kontrol m.v.).

Af: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S)
Samling: 2020-21
Status: Delt
Med lovforslaget ønsker regeringen at tage en række initiativer mod negativ social kontrol, som f.eks. fastholdelse af kvinder i religiøse ægteskaber mod deres vilje. Lovforslaget har følgende hovedelementer:

- Præcisering af ordlyden af straffelovens bestemmelse om psykisk vold, så det klart signaleres, at negativ social kontrol er kerneområdet for bestemmelsen, og at negativ social kontrol gennem ægteskabs- og skilsmissekontrakter kan være strafbart.

- Forbud mod religiøse vielser af mindreårige. Personer, der forestår en religiøs vielse af mindreårige, kan straffes, og det kan forældrene til den mindreårige og en myndig ægtefælle også. Forældelsesfristen for denne type sager skal forlænges.

- Begrænsning af rejsemuligheder for et barn, hvis rejsen har til formål at indgå ægteskab eller religiøs vielse, eller hvis barnets sundhed eller udvikling vurderes at være i alvorlig fare.

- Skærpelse af straffen for ulovlig tvang, hvis en person fastholdes i et ægteskab mod sin vilje.

- Bestemmelsen om udtrykkelig billigelse af visse kriminelle handlinger som led i religiøs oplæring udvides til at omfatte psykisk vold og religiøse vielser af mindreårige.

- Udvisningsreglerne i udlændingeloven udvides til at omfatte ubetinget frihedsstraf for religiøse vielser af mindreårige og tvang, og religiøse forkyndere, der medvirker, kan udvises uanset straffens karakter. Samtidig skærpes kravet om danskprøve ved forlængelse af opholdstilladelse for religiøse forkyndere.

- Forlængelse af opholdstilladelse sidestilles med inddragelsessager for voldsramte, så der tages hensyn til, at samliv på fælles bopæl ikke længere er muligt, hvis der er tale om overgreb, misbrug eller anden overlast i hjemmet.

- Karensregler skærpes ved familiesammenføring for personer, der har stået for en religiøs vielse med en mindreårig.
Partiernes ordførere
Lars Aslan Rasmussen (S), Fatma Øktem (V), Kristian Hegaard (RV), Halime Oguz (SF), Pia Kjærsgaard (DF), Rosa Lund (EL), Marcus Knuth (KF) og Pernille Vermund (NB)